Kansanedustaja Mauri Pekkarinen

Vahvistuvalla kuntataloudella monet juuret

”Jyväskylän kaupungintalous on kehittynyt hyvään suuntaan. Se ei kuitenkaan ole vielä vahvalla pohjalla”, sanoo kaupungin tarkastuslautakunta lausunnossaan. Juuri noin. Monessa asiassa ja monesta syystä suunta on hyvä.

Kaupungissa on toimittu tunnustaen talouden tasapainottamisen välttämättömyys. Mutta iso siivu on ollut myös valtiovallan päätöksillä. Ne vaikuttavasta kahden ison asian kautta.

Ensiksikin, toisin kuin Kataisen/Stubbin hallitusten aikana, Sipilän hallitus ei tasapainota julkista taloutta leikkaamalla kunnilta. Tämän taakan Sipilän hallitus on ottanut omalle kontolleen. Kataisen/Stubbin hallitukset leikkasivat neljän vuoden aikana yhteensä 4 miljardia euroa kunnilta. Jyväskylän kaupungin osuus oli neljässä vuodessa yhteensä noin 80 miljoonaa euroa. Yhtenä vuotena enimmillään lähes 30 miljoonaa euroa.

Sipilän hallituksen kuntapolitiikan muutos näkyy koko Suomessa. Liki kaikkien kuntien talous on kääntynyt parempaan. Ja se on hyvä.

Valtuutettu Sinuhe Wallinheimo sanoi kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.9., että vuoden 2016 kuntatalouden parempi suunta olisi seurausta Kataisen hallituksen aikaisesta valtionosuusuudistuksesta. Sillä seikalla oli merkitystä aikoinaan siihen, että emme menettäneet leikkauksissa vieläkin enemmän. Mutta ei sillä lukemalla vuodesta 2015 vuoden 2016 lukemiin ole mitään vaikutusta.

Positiivinen vaikutus myös Jyväskylän kuntatalouteen on sillä tosiasialla, että Sipilän hallitus on saanut koko maan talouden ja työllisyyden kääntymään radikaalisti parempaan.

Jyväskylässä työttömien määrä on vähentynyt kahdessa vuodessa lähes 25 prosentilla. Ja myös tämä seikka näkyy kaupungin taloudessa siis positiivisesti.

Edelleen kaupungissa on kuitenkin yli 10 000 työtöntä. Kaupungin omat työllistämistoimet ovat siinä määrin vaatimattomat, että kaupunki joutui vielä viime vuonna maksamaan ”sakkoa” 17 miljoonaa euroa. Tilanne on kestämätön. ELY-keskuksessa työllistämisrahoja on käyttämättä ja Jyväskylä työllistää niin vähän, että siitä rangaistaan sanotulla summalla. Asiaan on saatava muutos.

Kaupungin on otettava suurempi vastuu työllistämisestä. Siihen on tarjolla valtion rahaa. Ja siinä onnistuminen vähentäisi tuota vaikeasti ymmärrettävää 17 miljoonan euron sakkoa.

MAURI PEKKARINEN
kansanedustaja (kesk.)
Jyväskylä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*