Aila Paloniemi

Ihmiskaupan uhrit tunnistettava ja saatava avun piiriin

Kansainvälisen työjärjestön, ILO:n mukaan 21 miljoonaa ihmistä maailmassa elää orjuuden kaltaisissa oloissa. Ihmiskauppa on ase- ja huumekaupan jälkeen tuottoisin rikollisuuden laji. Yli puolet uhreista elää Aasian ja Tyynen valtameren maissa, noin 3,7 miljoonaa Arikan maissa ja liki 900.000 EU-maissa.

Sain kutsun avaamaan pakkotyön vastaisen, kansainvälisen piirustusnäyttelyn Jyväskylän ortodoksisella kirkolla lauantaina 17.3. Puheessani muistutin, että meidän kaikkien velvollisuus on nostaa esiin ihmiskaupan ja pakkotyön uhrien kärsimykset ja ihmisoikeusloukkaukset. Viranomaiset kaikkialla maailmassa on patistettava tuomitsemaan pakkotyö ja tunnistamaan paremmin ihmiskaupan uhrit. Ilman tunnistamista uhrit jäävät usein täysin ilman apua.

Pakkotyö ja ihmiskauppa koskee myös Suomea ja kantasuomalaisia. Valtaosa Suomessa annetuista ihmiskauppatuomioista on sellaisia, joissa sekä tekijät että uhrit ovat suomalaisia. Heikosta tunnistamisesta johtuen moni uhreista jää meilläkin vaille heille kuuluvaa apua.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin tekemässä selvityksessä on arvioitu ihmiskaupan uhrien auttamista koskevan lainsäädännön toimivuutta. Puutteita on selvityksen mukaan paljon sekä lain tuntemuksessa että uhrien erityisaseman tunnustamisessa kuntien palveluiden saajina. Olen tyytyväinen, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on tarttunut tähän kipeään ongelmaan ja koonnut ministeriöön työryhmän, jonka avulla selvityksen esiin nostamia suosituksia voidaan viedä eteenpäin.

“Viivakoodivankilat – satiirisia piirroksia pakkotyöstä” -näyttely on nähtävillä ortodoksisen seurakunnan vanhassa salissa (Rajakatu 39) 22.4. saakka.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*