Aila Paloniemi

Asunnottomuus voi kohdata kenet tahansa

Asunnottomuus on ongelma, joka nivoutuu usein köyhyyteen, eriarvoistumiseen, syrjäytymiseen ja työttömyyteen. Syitä asunnottomuuteen voi kuitenkin olla yhtä monta kuin ihmiskohtaloitakin. Esimerkiksi avioero, sairastuminen, velkaantuminen tai maksuhäiriöt voivat laukaista asunnottomuuden kierteen.
Keskustan mielestä tehokkain lääke asunnottomuuteen on kohtuuhintaisten, hintasäänneltyjen vuokra-asuntojen rakentaminen erityisesti kasvukeskuksiin. Haluamme edistää myös osuuskuntamuotoista asumista erityisesti perheiden tarpeisiin. Osuuskunnissa voisi olla tarjolla sekä hallintaoikeus- että vuokra-asuntoja. Näin erilaisilla tulotasoilla pääsisi osuuskuntaan mukaan. Asumisen ja rakentamisen vapaus on tehtävä mahdolliseksi myös haja-asutusalueilla, eikä sitä saa hankaloittaa turhilla ja byrokraattisilla määräyksillä.

Vuonna 2016 Suomessa oli yli 6 600 asunnotonta yksinelävää ja yli 300 asunnotonta perhettä. Asunnottomia on erityisen paljon nuorten ja maahanmuuttajien ryhmissä. Keskustan tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2021 mennessä ja poistaa asunnottomuus kokonaan vuoteen 2025 mennessä. Viime vuosina suunta on ollut myönteinen ja asunnottomien määrä on saatu laskuun tuetun asumisen mallilla. Se auttaa kaikkein haavoittuvimmassa tilanteessa olevia pitkäaikaisasunnottomia.

Suomi on viime vuosina ollut ainut maa Euroopassa, jossa asunnottomuutta on voitu vähentää. Silti yksikin asunnoton on liikaa.

On tärkeää muistaa, että myös Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa asunnottomuus voi kohdata kenet tahansa. Pysyvän asunnon saaminen on edellytys sille, että ihminen voi ratkaista muita ongelmiaan ja päästä takaisin yhteiskunnan palvelujen, opiskelun ja työn piiriin. Pysyvä asunto on inhimillinen, sosiaalinen perusoikeus.

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2002 Asunnottomien yön merkeissä eri puolilla Suomea. Keskusta on lokakuun alussa nimennyt Köyhyystyöryhmän, jonka tavoitteena on etsiä keinoja köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Kirjoittaja on työryhmän puheenjohtaja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*