Kansanedustaja Aila Paloniemi

Riippumaton media on demokratian kulmakiviä

Eduskuntatiedotus 8.7.2018

Paloniemi: Riippumaton media on demokratian kulmakiviä

Vapaa, riippumaton ja luotettava tiedonvälitys sekä sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Näin totesi Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Aila Paloniemi (kesk.) avatessaan ”Reliable, independent and quality journalism: at what cost” -miniseminaarin Saksan valtiopäivätalossa Berliinissä sunnuntaina.

”Media nostaa julkiseen keskusteluun yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita, mutta raportoinnin ja analyysien tulee perustua totuuteen. Luotettava tiedonvälitys on ehkä ahtaammalla kuin koskaan nopeasti leviävien ”valeuutisten” takia”.

Paloniemi muistutti, että valheellista tietoa on levitetty aina, vaikka termi ”valeuutiset” onkin uusi. Epädemokraattiset hallitukset ovat kautta aikojen käyttäneet mediaa propagandan levittämiseen ja opposition nujertamiseen. Paloniemi huomautti Winston Churchillin jo aikanaan lohkaisseen, että valhe on kiertänyt puoli maailmaa, ennen kuin totuus on ehtinyt vetää edes housut jalkaansa.

”Laatumediaa uhkaa myös toimittajiin sekä heidän perheisiinsä kohdistuva väkivalta ja sillä pelottelu. Tänä vuonna jo 47 ammattitoimittajaa, kansalaisjournalistia tai mediatyöntekijää on tapettu. Maltalla murhattiin Daphne Caruana Galizia, Slovakiassa Ján Kuciak ja Venäjällä Maksim Borodin. He ovat esimerkkejä siitä, millaisia riskejä vallanpitäjiä arvostelevat toimittajat joutuvat ottamaan”.

Suomen valtuuskunnan ja yleiskokouksen ihmisoikeus- ja demokratiakomitean järjestämän oheistapahtuman muut puhujat olivat Turkissa vankilatuomion poissaolevana saanut Wall Street Journalin suomalais-turkkilainen toimittaja Ayla Albayrak, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Saksan toiminnanjohtaja Christian Mihr sekä ihmisoikeus- ja demokratiakomitean väliaikainen puheenjohtaja Isabel Santos.

Albayrak kertoi puheenvuorossaan median työskentelyolosuhteista Turkissa ja omasta tapauksestaan. Mihr pohti keinoja ja mahdollisuuksia sosiaalisen median sääntelyyn sen myötä, kun lähtökohdiltaan yksityinen ja voittoa tavoitteleva liiketoiminta toimii tiedonvälittäjänä julkisessa roolissa. Santos arveli, että jos sosiaalista mediaa halutaan kontrolloida, joudutaan tasapainoilemaan ohuella viivalla yhteisen edun ja ilmaisunvapauden välillä. Useiden puheenvuorojen yhteisenä tekijänä korostettiin medialukutaidon tärkeyttä.

Paloniemi piti tilaisuutta erittäin onnistuneena. Osanottajien kirjo oli laaja ja paikalla oli muun muassa entisiä ministereitä Etyjin osallistujamaista.

”Osanottajat olivat hyvin perehtyneitä aihepiiriin ja keskustelu tavattoman eläväistä. Joku kiitti tilaisuuden jälkeen tämän olleen paras keskustelu moneen vuoteen Etyjn yleiskokouksen puitteissa”, Paloniemi kertoi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*