Kansanedustaja Joonas Könttä

Pääpoliisiasema takaisin Jyväskylään ja poliiseille syrjäseutulisä

Suomessa kärsitään akuuttia pulaa poliiseista. Osana valtion säästöjä myös poliisien lukumäärästä on tingitty. Kuten yleensä muutkin säästötoimet, tämäkin näkyy ensimmäisenä syrjäseutujen arjessa. Näin on ikävä kyllä jo nyt.

Poliisi-tilannetta heikentävät erityisesti kaksi asiaa: epävarmuus valtion rahoituksesta ja liian pienet valmistumismäärät poliisiammattikorkeakoulusta. Alasta onkin saatava taas houkutteleva riittävän rahoituksen turvaamisella. Oikeita askelia tähän suuntaan on jo otettu tällä hallituskaudella, tosin vasta pitkän vääntämisen jälkeen.

Sisäministeri Mykkänen (kok.) vannoi vielä syksyllä poliisipalvelujen suhteen kaiken olevan periaatteessa kunnossa. Kertakaikkiaan käsittämätöntä. Onneksi joulukuussa hallitus päätti kuitenkin lisätä budjetissa 3,3 miljoonaa euroa harvaan asuttujen alueiden poliisipalvelujen turvaamiseen. Rahoitus on riittämätön, mutta suunta oikea.

Pelkkä kotiseuturakkaus ei riitä houkuttelemaan poliiseja esimerkiksi Saarijärvelle tai Viitasaarelle niin kauan, kun pääkaupunkiseudulla maksetaan jopa satojen eurojen “pääkaupunkilisää”. Parasta olisi jos tästä lisästä luovuttaisiin. Jos tämä ei onnistu, niin myös meillä Keski-Suomessa tulisi maksaa takavuosien “syrjäseutulisää” poliisipulan helpottamiseksi.

Keski-Suomessa muistetaan hyvin pääpoliisiaseman lakkautus ja keskittäminen Jyväskylästä Tampereelle. On kestämätöntä, että vajaan 300 000 asukkaan Keski-Suomi on vaarassa jäädä paitsioon erityisosaamisesta tämän keskittämispäätöksen vuoksi, kun Tampereen asema “kotikenttäedulla” vetää osaamista puoleensa. Pääpoliisiasema pystyy tarjoamaan houkuttelevia etenemismahdollisuuksia ja urapolkuja. Samalla se lisäisi koko Keski-Suomen vetovoimaa vastavalmistuneiden poliisien silmissä.

Eiköhän olisi jo aika tehdä johtopäätökset tämän päätöksen virheellisyydestä ja palauttaa pääpoliisiasema Jyväskylään.

Jos ja kun valtionrahoitus kasvaa, tulee meillä Keski-Suomessa olla rohkeutta palkata lisää poliiseja. Raha pitää saada käyttöön ja kentälle, koska haasteita meillä riittää. Ajankohtainen esimerkki tästä on Jämsän ja Jyväskylän huumetilanne.

Poliisi ei voi saa olla pelkkä netin etäpalvelu. Poliisin tulee olla myös syrjäseutujen arjessa läsnä.

Kommentit (6 kpl)

 • Ripa

  Poliisilaitoksen menetys Tampereelle on suuri häpeä, joka täytyy korjata. Nyt löytyi oikea ehdokas, joka uskaltaa sanoa ääneen asiasta, joka kalvaa Keskisuomalaisten mieliä.

  • Joonas Könttä

   Virheiksi todetut päätökset pitää pystyä myöntämään. Eikä se niinkään voi olla, etteikö sellaisia voisi myös korjata. Kaiken keskittäminen pk-seudulle ei voi olla luonnonlaki, jolle emme voi mitään.

 • Nosdredamus

  Jyväskylässä on toimiva poliisi, ei voi olla niin että se on haitta etti ole ns. pääpoliisiasemaa.
  En usko että turvallisuus on nytkään mitenkään uhattuna kenelläkään, joten ääntenkalastelun maku tästä keissistä nyt vaan jää.

  • Joonas Könttä

   Jyväskylässä, että koko Keski-Suomessa olisi syytä lisätä poliisien resursseja ja myös rekrytoida uusia poliiseja. Kyllä meillä ongelmia on. Ja imtä palveluihin tulee – samat lupapalvelut yms. kyllä saadaan – kysymys on myös poliisien urakehityksestä ja maakuntamme houkuttelevuudesta. En kannata kaiken keskittämistä pois Keski-Suomesta.

 • Luksan Kalle

  Ei ole vääryys ”kalastella” hyvällä asialla ääniä. Näyttää pelkoa lykkäävän jonkun puseroon, että jos vaikka Könttä näillä mielipiteillään sattuisi pääsemääkin eduskuntaan. Kyllä näillä mielipiteillä kannattaakin mennä. Vai mitä?

  • Joonas Könttä

   On arvokysymys annammeko kaiken lipua pois Keski-Suomesta vai puolustammeko omaa maakuntaamme ja elinvoimaisuuttamme. Liian kauan on vain nostettu olkapäitä ja todettu, että ”eipä tälle mitään voinut”. Viimeksi näin kävi ratahankkeiden osalta. Minusta huonoja päätöksiä voi myös perua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*