Ilona Helle

Uhanalaiset lajit ja mitä siitä?

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen, mitä se tarkoittaa? Esimerkiksi tänä talvena uutisoidun laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan hyönteisten määrä on osalla lajeista vähentynyt huomattavasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aikaisemmista tutkimuksista.

Hyönteiskadolla voi olla ihmisen kannalta vakavia seurauksia. Iso osa ekosysteemien toiminnasta on hyönteisten varassa, kuten hyönteispölytteisten kasvien pölytys. Hyönteisten väheneminen voi vaarantaa ruuan tuotannon ja haitata ravinteiden kiertoa. Me olemme riippuvaisia luonnosta ja sen prosesseista, halusimme sitä tai emme.

Suurimpia syitä lajien häviämiseen ovat elinympäristöjen väheneminen ja laadun heikentyminen. Hyönteiskatoon vaikuttavat myös tehomaatalous ja siinä käytetyt torjunta-aineet. Ilmastonmuutos todennäköisesti nopeuttaa lajien sukupuuttoja. Käynnissä olevan maailmanhistorian kuudennen lajien sukupuuttoaallon aiheuttaja olemme me, ihmiset.

Mitä haittaa yksittäisen lajin katoamisesta meille ihmisille on?

Ekosysteemit muodostuvat lajeista ja niiden yksilöistä. Ekosysteemien toiminta voi vaarantua yksilömäärien vähenemisen ja lajien sukupuuttojen myötä. Tätä on verrattu osuvasti lentokoneeksi tai avaruusalukseksi, josta irtoaa yksittäisiä pieniä osia – kauanko kone pysyy ilmassa ennen putoamista? Ekosysteemitkin kestävät lajien yksilömäärien vähenemistä ja sukupuuttoja johonkin asti, mutta eivät loputtomasti.

Perjantaina 8.3.2019 julkaistaan Suomen lajien uusin uhanalaisuusarviointi. Kuinka moni lajeistamme on tällä hetkellä uhanalainen ja miksi? Kuinka monta osaa on vaarassa irrota lentokoneestamme?

Se selviää perjantaina.

 

Kommentit (5 kpl)

  • Näin se menee

    Kiitos Jyväskylän kaupungille Ristikiven metsien siistimisestä, vai mitä mieltä Ilona on? Metsät on raivattu ja näköalat ovat avartuneet. Ristikiveen jäi vielä paljon koskematonta metsää. Uusia lajeja on tullut runsaasti. Metsää olisi saanut raivata lisää.

  • TiiPii

    Millaisia uusia lajeja Ristikiveen on tullut raivausten jälkeen?

  • Seppo Nikkilä

    Uhanalaiset lajit ja mitä siitä? Kommenttini
    5.3.2019 klo 08:49 – Ilona Helle – Ilona Helle

    Luonnon monimuotoisuuden väheneminen, mitä se tarkoittaa? No sitä, että monia muotoja on vähemmän ja sitten vastaavasti monia muotoja on taas enemmän. Tätä kutsutaan luonnonvalinnaksi (survival of the fittest), teoriaksi, jonka kehitti tunnettu tiedemies Charles Darwin ja jota pidetään yleisesti pätevänä teoriana. Esimerkiksi tänä talvena uutisoidun laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan hyönteisten määrä on osalla lajeista vähentynyt huomattavasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aikaisemmista tutkimuksista. Kun vedotaan tutkimuksiin, niihin pitää olla linkit. Joidenkin hyönteisten määrät ovat joillakin alueilla vähentyneet ja joidenkin toisten joillakin toisilla alueilla lisääntyneet. Tätä kutsutaan populaatiovaihteluksi ja se on eräs Luonnon monista luonnollisista prosesseista.

    Hyönteiskadolla voi olla ihmisen kannalta vakavia seurauksia. Iso osa ekosysteemien toiminnasta on hyönteisten varassa, kuten hyönteispölytteisten kasvien pölytys. Määrän vähentyminen osana populaatiovaihtelua on siis normaali prosessi ja aivan eri asia kuin tähän juuri ilmestynyt “kato”. Hyönteisten väheneminen voi vaarantaa ruuan tuotannon ja haitata ravinteiden kiertoa. Varmaankin “voi” vaarantaa – tai sitten ei! Me olemme riippuvaisia luonnosta ja sen prosesseista, halusimme sitä tai emme. Onpas omaperäinen ja terävä huomio!
    Suurimpia syitä lajien häviämiseen ovat elinympäristöjen väheneminen ja laadun heikentyminen. Varmaan ovatkin, mutta tapahtuuko niitä enemmän kuin elinympäristöjen lisääntymistä ja laadun paranemista? Hyönteiskatoon vaikuttavat myös tehomaatalous ja siinä käytetyt torjunta-aineet. Siis kato ja väheneminen ovat kaksi (2) eri asiaa. Ilmastonmuutos todennäköisesti nopeuttaa lajien sukupuuttoja. Tässä on vakava v äite varustettuna epiteetillä “todennäköisesti”. Mikä on tämä todennäköisyys ja mistä se on saatu? Käynnissä olevan maailmanhistorian kuudennen lajien sukupuuttoaallon aiheuttaja olemme me, ihmiset. Perustelut??
    Mitä haittaa yksittäisen lajin katoamisesta meille ihmisille on?
    Ekosysteemit muodostuvat lajeista ja niiden yksilöistä. Ekosysteemien toiminta voi vaarantua yksilömäärien vähenemisen ja lajien sukupuuttojen myötä. Tätä on verrattu osuvasti lentokoneeksi tai avaruusalukseksi, josta irtoaa yksittäisiä pieniä osia – kauanko kone pysyy ilmassa ennen putoamista? Ekosysteemitkin kestävät lajien yksilömäärien vähenemistä ja sukupuuttoja johonkin asti, mutta eivät loputtomasti. Lapsikin ymmärtää tuon. Mutta vuosimiljardit ovat osoittaneet, että Luonnolla on uskomaton kyky korjata itseään erilaisten tapahtumien jälkeen olivatpa ne sitten meteoriitti-iskuja, metsäpaloja, tulivuorenpurkauksia tai siivettömän ruokin sukupuuttoja.

  • Lauri Jokinen

    Jo kolmevusikymentä sitten tiesin siihen mennessä saamieni kehitysnäkymien valossa, että maapallon biomassan määrä koko ajan vähenee ja samalla myös eri kasvi- ja eläinlajien lukumäärä supistuu.
    Ei tämä sen kummenpaa asiantuntemusta ole tarvinnut.

  • Tiina

    Tuli luettua tuota 2019 julkaistua arviointia ja ainakin yleisesti Suomen eliölajien monimuotoisuus on köyhtymässä edelleen. Uhanalaisten lajien prosenttiosuus ei ollut kasvanut kovasti mutta tämä ei tarkoita, että huolta ei pitäisi kantaa näistä uhanalaisista lajeista. Kiitos tuosta mielikuvasta lentokoneen tai avaruusaluksen osien merkityksestä kokonaisuuteen ja uhkaan, että koko systeemi hajoaa. Enpä ollut, että luonnon monimuotoisuuden merkityksen voisi näin hyvin tiivistää. Suomessa uhanalaisten eläimien selvityksiä taidetaan toteuttaa valtion ja kunnan tasolla mutta myös erilaisten yritysten palveluna. Ainakin itselleni oli yllätys kun löysin yhden yrityksen, mikä tarjoaa uhanalaisten eläimien selvityksiä. https://www.faunatica.fi/luontoselvitykset

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*