Ilmolahden ihminen

Viileällä alkukesällä on hyviäkin puolia

Alkukesän viileydessä on hyvätkin puolensa.  Narsisseista ja tulppaaneista on voinut nauttia juhannusviikolle asti. Omenankukkien  kauneutta ja syreenien tuoksua on saanut nauttia pitkään.  Viime vuonna kaikki kukki niin pikavauhtia, ettei mukaan meinannut ehtiä.

Istutin viime syksynä runsaasti sipulikukkia mökille.  Hyvin menestyivät.

Istutin viime syksynä runsaasti sipulikukkia mökille. Hyvin menestyivät.

Suopursut ja kielot avautuivat Ilmolahdella juuri sopivasti keskikesän valoon. Kevään vahva alkuvihreys on luonnossa pysynyt heleänä.

Toki pölyttäjiä olisi saanut olla enemmän liikkeellä. Kirsikoissa ja luumuissa näyttää hedelmän alkuja kyllä olevan ihan hyvin.

Onnistuin tänä keväänä kylvämään vihannekset kasvimaalle ja istuttamaan kaalit hyvissä ajoin eli jo koulujen päättäjäisviikonloppuna.  Myös itse kasvatetut samettikukan taimet istutin ulos odottamaan kesän tuloa. Ruukutin myös esikasvatettuja kesäkukan taimia, kellokukkaa ja tuoksupelargoneja ja verenpisaroita, joita oli tilannut postimyynnistä.

Kylvöjä ja ruukkuviljelmiä ei sää ole suosinut. Taimet ovat nyt jamoneet pari viikkoa paikoillaan. Eivät onneksi ole paleltuneetkaan.

Olisin ollut viisaampi, kun olisin investoinut suoraan torilta ostettaviin kesäkukkiin omien kasvatusten sijasta.  Eteisen ikkunoilla ei valo eikä lämpöolosuhteet ole samalla tavoin optimaalisia kuin puutarhojen kasvihuoneissa.  Yhtä kokemusta viisaampana en sorru ensi keväänä taimikuvastojen houkutuksiin.  Odottelen ensi viikon kesäkukka-alennusmyyntiä torilla!

Onnistumisiakin on toki koettu.  Ilmolahden saviseen kasvimaahan kyllästyneenä ehdotin miehelleni lavakylvön kokeilua. Hän ryhtyi tuumasta toimeen ja teki noin 15 neliön vihanneslavan mökin takapihalle.

 

11406988_950921108264767_5622075209423530700_n

Lavalla ovat harson alla kasvaneet erinomaisesti puutarhamessuilta hankkimani yrtit ja pinaatit sekä salaatti-, porkkana- ja retiisikylvökset .  Päällysmullat laitettiin kaupan säkeistä eli rikkaruohotkaan eivät ole vaivanneet.

Ensimmäiset lehtikaalin taimet puput tosin ehtivät mökin lavalta napsimaan parempiin suihin ennen kuin kerkisin laittaa suojaharson.  Pinaatti ja yrtit eivät olleet pupujen makuun.  Terhakat kaalintaimet kuitenkin ovat harson suojissa aloittaneet juuresta uuden kasvun.

Istutin  tosin ylimääräiset purjot, kaalit, kesäkurpitsat ja sipulit sekä salaattivihanneksia entiseen kotipihan kasvimaahan kalkilla ja kanankakalla höystettynä.  Eli nyt meillä on oikeastaan kaksi vihannesmaata. Voin siis tehdä hyvin vertailevaa tutkimusta.

Viitasaaren puutarhamessuilta sain vinkin, että iisoppi-yrtti karkoittaa kaalin tuholaisia. Ainakin tähän mennessä  se on tepsinyt eli lehti- ja ruusukaalit ovat säilyneet terveinä iisoppien seassa.

Uusia istutuksia olen tehnyt tänä kesänä mökin pihalle.  Alppiruusujen, kärhöjen sekä saniaisten ajattelin soveltuvan metsänrajan komistuksiksi.  Viime kesänä Pekkarisen pihalta siirretyt ruusupensaat ovat myös talvehtineet hyvin samoin kuin Bymanin Toinilta saamani koisoköynnös.

Kävin Kemijokivarren pihallani  Tervolassa kevättarkastuksella pari viikkoa sitten.  Kasvu oli monta viikkoa myöhemmässä kuin Viitasaarella.  Raanionperällä Louella olivat myyrät herkutelleet perusteellisesti.  Naapureilla oli samoja kokemuksia. Virpi- ja koivuangervot, kuusamat, hanhikit ja mökinruusut olivat maistuneet parhaiten.  Ei auttanut muu kuin alas leikkaaminen ja uuden kasvun toiveikas odottelu.  Ja onneksi ei tuomipihlajat ja juhannusruusut olleet myyrille kelvanneet.

Ilmolahden edellisistä pahemmista myyrätuhoista onkin jo pitkä aika – varmaan kohta kymmenen vuotta. Saattaisi olla viisasta ensi syksynä tampata lunta tiukkaan istutusten ympäriltä ja suojata omenapuiden runkoja.

Mutta se jääköön sen ajan huoleksi!  Nyt aion harjoitella joutilasta kesän viettoa  ilman sen suurempia suunnitelmia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*