Ilmolahden ihminen

Mitä hyvää haluat verovaroillasi tehtävän?

Seurakunnan käytössä on vuosittain noin 1.2 miljoonaa euroa viitasaarelaisten jäsenten maksamia kirkollisveroja sekä yhteisöveron tuottoa. Kysyimme kesätapahtumissa seurakuntalaisilta, mitä hyvää he haluaisivat verovaroilla tehtävän. 179 vastaajan palautteissa eniten mainintoja saivat lapset ja nuoret, vanhukset, vähävaraiset sekä tuki elämän käännekohdissa.

Kun seurakunnan strategiapäivässä tuloksia pari viikkoa sitten punnittiin, tuli esille monesta suusta toiveena myös lapsiperheiden auttaminen vaikeuksissa sekä vanhusten yksinäisyyden lievittäminen.

Vastaukset ovat hyvin samansuuntaisia sen kanssa, mitä kirkon jäsenet yleensäkin Suomessa toivovat. Kirkon halutaan tekevän hyvää eli auttavan  vaikeuksissa olevia,sekä olevan turvana silloin kun jotain odottamatonta lähipiirissä tapahtuu. Toki mainintoja saivat  Viitasaarenkin kyselyssä kohtuullisesti myös lähetystyö, hautausmaat, jumalanpalvelukset ja konsertit.

Jäsenten ymmärrys painopisteistä ei ole aina ihan sama kuin se, mitä kirkon työntekijät ja aktiivisimmat jäsenet pitävät tärkeänä. Jumalanpalvelukset eivät Viitasaaren kyselyssä nousseet kärkikolmikkoon verovarojen käytön kohteena. Vaikka sehän se toki seurakunnan omin juttu kyllä on.

Jumalanpalvelusten osallistujamäärät ovat Viitasaarella kuitenkin olleet nousussa. Vuonna 2013 osallistujia oli yhteensä  yli 10 000 kun kymmenen vuotta sitten vastaava luku jäi  noin seitsemään tuhanteen. Hautauksiin, kasteisiin ja häätilaisuuksiin osallistui lisäksi noin 7000 henkeä.

Viime sunnuntaina Mikkelin päivän kirkossakin oli penkit täynnä isovanhempia ja lapsenlapsia. Sami ja Sari olivat ottaneet lasten ja nuorten kirkkopalautteen tosissaan. Jumalanpalvelus ei ollut pelkkää istumista ja saarnakin oli naseva. Kävelyistä huolimatta tilaisuus oli rauhallinen. Ja leikkiäkin pyhään mahtui.   Kiitos siitä!

Merkille pantava piirre kesäkyselyssä oli se, että moni toivoi jäsenille itselleen enemmän osallistumisen mahdollisuuksia ja vapaaehtoistyötä. Hyvän tekemistä ei haluta jättää seurakunnan työntekijöiden kontolle vaan seurakuntalaiset itse haluaisivat olla entistä enemmän mukana.

Työntekijäkeskeisyyden vähentämisestä puhuttiin myös seurakunnan strategiapäivässä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että työntekijät tulisivat seurakunnassa tarpeettomiksi.  Toimintatavat muuttuvat: työntekijöitä tarvitaan organisoimaan ja kouluttamaan vapaaehtoisia. Se on jo hyvällä alulla.

Viime sunnuntaina nuoret avustajat toivat Viitalinnasta ikäihmisiä ja muita tukea tarvitsevia pyörätuoleilla jumalanpalvelukseen. Se oli hyvän tekemisestä aivan huippuhieno esimerkki!

Viitasaarella evankelis-luterilaisen seurakunnan jäseniä on kuntalaisista noin 6 000. Heistä yli 16-vuotiaita on noin 5000 ja lapsia noin 1000. Se on iso joukko. Seurakunnan tavoitteena on, että jokainen jäsen niin, lapset, nuoret kuin aikuisetkin kohdattaisiin vuoden mittaan. Siksi entistä enemmän ollaan mukana erilaisilla messuilla ja tapahtumissa ja tiedotetaan myös netissä. Lokakuussa seurakunnasta on tulossa myös vaaleista tiedottava jäsenkirje. Facebookissakin voi käydä seurakunnasta tykkäämässä.

Kesän kyselyyn saimme parisataa vastausta kun lasten ja nuortenkin palautteet lasketaan mukaan. Vielä on monia seurakuntalaisia, joiden näkemyksiä olisi tärkeä ja hyödyllistä kuulla. Jos ei ole aiemmin seurakunnan juttuihin osallistunut, voi kynnys tuntua korkealta, vaikka kiinnostusta olisikin. Kyllähän henkinen hyvinvointi, ikuisuusasiat, lähimmäisistä välittäminen ja kohtuullisuus ihmisiä innostavat noin yleisesti aika paljonkin. Niistähän seurakunnan asioissakin on loppujen lopuksi kyse.

Osa kynnyksen madaltamista on hyväksyä se, että jäsenet ovat kristittyjä, kuuluvat kirkkoon ja maksavat kirkollisveronsa monin erilaisin perustein. Yhdelle se on aktiivinen uskon valinta, toiselle kannanotto hyvän tekemisen puolesta, kolmannelle mahdollisuus kirkollisiin toimituksiin ja siunaukseen elämän käännekohdissa, neljännelle perinne ja tapa, viidennelle oman henkisen kasvun paikka, kuudennelle liittymistä ikiaikaiseen ketjuun ja johonkin itseään suurempaan, josta on vaikea sanoin ilmaista.  Ja on myös ihan yksityisiä syitä. Jokainen käy niistä oman sisäisen vuoropuhelunsa korkeimman kanssa.

Seurakunta on myös paikallinen yhteisö. Viitasaarihengen vahvistamisesta on keskusteltu Seudun palstoilla lehden 80-vuotisjuhlan tiimoilta. Seurakunta on Viitasaari-hengen tärkeä ylläpitäjä. Viitasaarelaiset tekevät seurakunnassa paljon hyvää lasten, vanhusten, vammaisten ja työttömien asioissa.   Yhteistyötä kunnan ja järjestöjen kanssa sekä vapaaehtoisen innostuksen kanavointia on mahdollista vieläkin lisätä. Ehkäpä seurakunta voisi myös ottaa kantaa ja herättää keskustelua silloin kun aihetta löytyy.

Mitä hyvää sinä haluaisit tulla mukaan tekemään seurakunnassa? Mihin ihmisarvoasiaan haluaisit vaikuttaa? Mihin haluaisit verovarojasi käytettävän?   Näitä mietitään juuri nyt kun seurakunnan strategiaa uudistetaan.

Otapa sinäkin nämä asiat puheeksi kirkkovaltuustoehdokkaiden kanssa ja käytä ääntäsi! Miljoona euroa on iso raha, jonka käyttämiseen kannattaa vaikuttaa. Kirkkovaltuuston tärkein asia on päättää seurakunnan toiminnan suuntaamisesta ja rahojen käytöstä.

Seurakuntavaaliehdokkaat (vaalit 9.11): http://viitasaari.ekirkko.fi/201-ehdokkaat-2014

Voit myös vastata netissä kyselyyn: Mitä odotat seurakunnalta? Mihin haluat verovaroja käytettävän?

http://viitasaari.ekirkko.fi/131-kysely

Maria Kaisa Aula

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*