Hyvän vuoksi - pyöräillen Pariisiin!

Kompassi ja torneja

Monilla meistä Pariisiin polkijoista ei ole ollut ennen tätä kevättä juurikaan tai lainkaan kokemusta maantiepyöräilystä. Vaikka muusta pyöräilystä kokemusta onkin, on kapearenkainen, ketterä ja kevyt Bianchi vaihteineen ja lukkopolkimineen on ollut varsin uusi ja jännittävä kokemus. Olemme kuitenkin saaneet pyörään ohjattuja käsittelyharjoituksia ja harjoiteltu on tietysti omin päinkin, ja vain pyöräilemällähän se kokemus kasvatetaan. Ja toisekseen, meillä on tiimissä mukana erittäin kokeneita maantiepyöräilijöitä, joilta voimme kysellä neuvoja ja ottaa opiksi.

Keijo Oksanen on tiimimme moninkertainen veteraani: hän pyöräilee Team Rynkebyn tiimissä jo kolmatta vuotta. Keijo todellakin nauttii pyöräilemisestä: hän voisi omien sanojensa mukaan pyöräillä kaiket päivät ja ihailla vaihtuvia maisemia. Tiimimme pohjanmaalaisvahvistukset Sten Elenius, Lars Berg ja Erno Mäntynen ovat myös tiimimme luottomiehiä. Heillä kaikilla on takanaan useiden vuosien kokemus maantiepyöräilystä. Esimerkiksi Sten on osallistunut Ruotsissa ajettavaan Vätternrundaniin seitsemän kertaa ja Pirkan klassikkoon kuusi kertaa!

Ryhmässä ajamisessa on tärkeää pitää tietenkin huolta koko ryhmästä, mutta yksittäisen ajajan kannalta tärkeimmät henkilöt, kenestä tulee huolehtia, ovat sekä sinä itse sekä sinun perässäsi ajava. Tätä ei ole ehkä aina ollut helppo muistaa, koska uuden pyörän käsittelyssä ja ryhmäajon säännöissä on ollut opittavaa. Tässä kokemus koituu taas eduksi. Kokeneemmat antavat luottamusta siihen, että ihan lähellä toista voi ajaa turvallisesti ja omiin ja toisen taitoihin luottaen. Kokeneemman peesissä huomaa, miten vaihteiden käyttö sujuu sulavasti, nopeus pysyy varmemmin hallinnassa, eikä tule turhia jarrutuksia tai äkkinäisiä liikkeitä. Siinäpä meille keltanokille oppimista vielä edelleen!

Parijonossa ajamista harjoitellaan viikottaisilla lenkeillä – hyvältä näyttää!

Meidän tiimin fysiikan harjoittamisesta vastaava, toista vuotta tiimissä pyöräilevä Johanna kysyi kauden alussa, että sen käsi ylös, joka voisi sanoa olevansa kokenut ryhmässä pyöräilijä. Harva käsi nousi Keijon käden lisäksi. Johannan painokkaasti lausutut, vakuuttavat sanat lohduttivat: ”Tämän kesän jälkeen kaikkien käsi nousee!” Ja se on totta – olemme viimeinkin hyvässä vauhdissa viikottaisilla yhteislenkeillämme. Pyöräilemme porukassa kolme kertaa viikossa, kaksi lyhyempää, parin tunnin lenkkiä ja yhden pidemmän, noin neljän tunnin lenkin. Näiden lisäksi kukin saa ajella yksikseen tai millä kokoonpanolla tahansa niin paljon kuin suinkin jaksaa ja haluaa. Toki erityisen tärkeää on tässä pyöräilyhuumassa malttaa pitää myös lepopäiviä.

Pariisiin lähtöön on aikaa tänään 46 päivää! Viikkolenkkien lisäksi osallistumme ennen matkaan polkaisua vielä pariin pyöräilytapahtumaan ja pidämme yhden viikonloppuleirin. Sitten keventelemme harjoittelua, pakkaamme kimpsut ja kampsut valmiiksi ja suuntaamme Jyväskylän Kompassille lähtöön! Kompassilta tornille – Jyväskylästä Pariisiin. Ensi vuonna myös tornilta tornille – Kuopiosta Pariisiin! Meidän Team Rynkeby – God Morgon Jyväskylä nimittäin kasvaa entisestään Savon suuntaan! Ensi vuoden tiimimme nimi on Team Rynkeby – God Morgon Jyväskylä – Kuopio!

Eira Huttunen 15.5.2018

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*