Hyvän vuoksi - pyöräillen Pariisiin!

Isi ei kyllä koskaan usko tätä

”Isi ei kyllä koskaan usko tätä”, totesi eräs ekaluokkalainen juostessaan 11. kierroksen 600 metrin matkaa.   Hän osallistui 6.4. Team Rynkeby – God Morgonin järjestämään Koulujuoksu-hyväntekeväisyystapahtumaan ollen yksi 3700 reippailijasta meidän Jyväskylän joukkueemme alueella. Laskin viivat hänen tukirannekkeestaan ja kyllä 11 viivaa siinä oli. Tavoite, että oppilaat tekevät tapahtumassa hyvää itselleen ja toisille lapsille, oli toteutunut.

Kunkin koululaisen juoksemat kierrokset merkattiin rannekkeeseen, jonka lapset saivat myös tapahtumasta muistoksi.

Monta eri vaihetta asioita oli pitänyt tapahtua ennen kuin tämäkin reipas ekaluokkalainen sai rannekkeensa. Ensin piti saada koulujen rehtorit ilmoittamaan koulunsa tähän tapahtumaan. Siinä innokas joukkueemme oli onneksi iso voimavara. Kukin oli yhteydessä omien lastensa lähikouluihin ja Jyväskylässä viime vuoden koulujuoksuvastaava Petri Palve, rehtori hänkin, markkinoi tapahtumaa Jyväskylän koulujen rehtoreille. Kouluja ilmoittautui alueeltamme yhteensä 12, joista kaukaisin oli Lieksasta ja muut Keski-Suomesta: Jyväskylästä, Saarijärveltä ja Hankasalmelta. Mukana oli isoja yhtenäiskouluja ja pieniä alakouluja.

Koulujuoksun järjestelyissä oli oma hommansa: tässä 3700 ranneketta pussitettuna kouluittain.

Koulujuoksumateriaalit (kirjeet vanhemmille, sponsorointilomakkeet, diplomit) saimme keskitetysti maajohtajalta ja joukkueen jäsenet toimittivat ne kouluille. Viestit lentelivät tiuhaan, kun koulujuoksuvastaavana organisoin näitä kuljetuksia. Tästä päästyämme rekka toimitti meille kaksi lavallista pillimehuja. Viestivälineet sauhusivat jälleen kun toimituksen aikataulutukset eivät osuneetkaan ihan alkuperäiseen ilmoitukseen. Lasti tuli eikä sille ollutkaan vielä vastaanottajaa. Onneksi rekan kuljettaja suostui siirtämään kuormaa autossa ja tuomaan ne kierroksensa lopussa uudelleen kohteeseen. Näin toteutui alkuperäinen suunnitelma kantaa perjantaisen joukkuetreenien alkuverryttelynä mehut jakajien autoihin ja sitä kautta kouluille seuraavalla viikolla. Kolmantena lähetyksenä tulivat postin mukana Aamu Säätiön tukirannekkeet kiirastorstaina. Joukkuevoimalla pähkäiltiin, miten varmimmin ne ehtivät ajoissa perille Lieksaan. Mahtavaa, ne saatiinkin pakettilähetyksenä kahdessa arkipäivässä Itä-Suomeen.

Lieksalaisia koulujuoksijoita valmiina lähtöön.

Kouluille lähetin koulujuoksumateriaalia, joilla kouluissa pystyttiin kertomaan hyväntekeväisyystapahtumasta oppilaille ja opettajille. Monessa koulussa tiimiläiset pitivät myös kick-off tilaisuuksia oppilaille ja opettajille, joissa kerroimme TR–GM pohjoismaisesta hyväntekeväisyystoiminnasta ja koulujuoksutapahtumasta. Erityisesti Pariisin matkamme innoitti oppilaat suorastaan kysymystulvaan. ”Nukutteko te yöllä ollenkaan? Onko pyörissä jarrut? Voiko matkalla sattua jotakin? Entä, jos sairastuu? Minkä ikäisiä pyöräilijät ovat? Miksi kaikilla pitää olla aurinkolasit? Mitäs jos pyörä menee rikki? Mitä syötte matkalla? Onko teillä mukana palvelijoita? Entä, jos ei vaan jaksa? Opetin yhden koulun oppilaille myös joukkueajossa käytettäviä käsimerkkiä.

Kuokkalan yhtenäiskoulu lämmittelyjumpassa koko koulun voimin ennen juoksun starttia.

Koulujuoksupäivän alkaessa ilmassa oli kuin suuren urheilujuhlan tuntua. Lapsille oli jaettu rannekkeet ja lähipiiristään he olivat etsineet itselleen sponsoreita. Lapset kävelevät tai juoksevat ja minisponsorit lahjoittavat rahaa juostujen kierrosten mukaan. Tämä varainkeruu on oppilaille tuttua Unicef- hyväntekeväisyyskävelyn myötä. Sää oli tapahtumapäivänä kevään loskainen ja kulkureititkin vielä osittaisen jään peitossa. Kovalumisen talven jälkeen keli oli haastava. Yhdessä koulussa oppilaat olivat hiekoittaneet reittiä hiekkakakkusangoilla edellisen oppitunnin ja osa kouluista oli soittanut Destian apuun hiekotukseen. Oppilaiden innostusta sää ei lannistanut.

Sää oli tapahtumapäivänä kevään loskainen ja kulkureititkin vielä osittaisen jään peitossa.

Meillä kouluille rantautuneilla tiimiläisillä oli ajoasua päällä ja keltaiset pyörämme mukana. Itse kävelin reittiä ja talutin pyörää. Pyörä herätti oppilaissa mielenkiintoa ja jälleen hyviä kysymyksiä. Myös pyörän painoa ja jarruja haluttiin kokeilla. Oppilaat kertoivat innokkaasti myös omista liikuntaharrastuksistaan. Reitin varrelle oli asettunut muutamien oppilaiden vanhempia ja isovanhempia kannustamaan sinnikkäitä suorituksia. Lounaalla ruoka maittoi. Iltapäivällä sää heikkeni ja yhden koulun kanssa tapahtuma toteutettiin täydessä vesisateessa. Kiitos, kumarrus ja hatun nosto kaikille Korpilahden yhtenäiskoulun oppilaille ja opettajille sinnikkyydestä.

Korpilahden yhtenäiskoululla juostiin varsin harmaassa kelissä keväisessä vesisateessa.

Viime vuonna koulujuoksulla kerättiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa yhteensä 1,9 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Team Rynkeby – God Morgon tapahtumaan osallistui Suomessa 20 000 lasta 64:ssa koulussa. Suomessa tapahtumassa kerätty raha menee lyhentämättömänä Aamu Säätiölle, joka rahoittaa lasten syövän tutkimusta ja hoitojen kehittämistä tavoitteenaan terve aikuisuus. Tapahtuman suojelijana toimi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Vuoden 2018 hyväntekeväisyystuotto julkaistaan 20.4. Kiitos te suurella sydämellä mukana olleet oppilaat, opettajat, koulut, joukkueemme jäsenet ja koko TR–GM organisaatio.

vieraskynä: Jaana Laitila, TRGM Jyväskylän koulujuoksuvastaava, 10.4.2018

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*