Hulukkosen jutut

Ennen koiralta kusi loppuu kuin Kumpumäeltä pontikka !

Ennen koiralta kusi loppuu kuin Kumpumäiltä pontikka !

Silloin kun olin vielä pieni poika niin muistan kun poliisit kävi särkemässä ponttikka tehtaita ihan minun kotipiirini lähellä . Tuota teullisuuta tekivät niin Isäni kuin naapurinikin , milloin yhessä ja milloin yksin .
Minun kotini kuitenkin sijaitsi silloin 1950 luvulla Kolkulla :
Tuo teullisuuden tekeminen oli silloin 40-50-60 luvulla Hyvinkin yleistä huolimatta Raittiusseran toiminnasta ja siitä että se oli lain mukaan kiellettyä
Poliisit kävi tuhoamassa näitä tehtaita varmaan kuukausittain ja niitä oli eniten Kumpumäillä . Muistan mm että yhessä mökissä keitettiin pontikkaa siten että kun Isä oli linnassa maksmattomien sakkojen vuoksi niin poika keitti pontikkaa ja kun Isä tuli linnasta niin poika lähti linnaan .
Silloin 1950 luvulla kun pontikan keittoa yritettiin lyyvä aisoihin maksoi yhteikunta 50 markkaa sille joka löyti kyseisen teullisuuslaitoksen .
Minulle on kerrottu etta kaksi nuorta poikaa oli löytäny tehtaan ja ilmoittanu sen poliisille ! Kävi vain niin että poliisit oli tehtaalla kaksi vuorokautta eikä keittäjää tullu paikalle , poliisit väsyivät ,säkkivät tuotantolaitoksen ,eikä poijat saanu 50 kymppiä kun ei Teullisuus johtajaa saatu kiinni .
Olen myöhemmin ollu monenkin ihimisen kanssa keskusteluissa jotka sitä teki ja kysyny että miksi sitä pontikkaa keitettiin. Vastaus on ollu aina yksiselitteinen : Oli ruuvasta puute ! Tilanne sama kuin nytkin , ei ollu ansiotyötä : Olen keskustellu monta kertaa meijän kovasti kunijoitetun Poliisin Martti Latvalan kanssa tästä asiasta ja hän on mulle sanonut aina että hänen intohimonsa ei ole ollu särkeä niitä tehtaita koska hän ymmärsi sen elämiseen ja toimeentulemisen niitten perheitten sisällä !
Oli vain se ongelma että lähes kaikissa perheissä missä sitä pontikkaa keitettiin oli sen viinan takija perheen sisäiset riidat hirveitä . Olen kokenut nekin ! Sodan käyneitä ukkoja istuu viikonloppuna tupa täynnä ympäripäissään kaikki täysin hermosa menettäneitä !
Viittaan otsikkoon sillälailla että joku oli kysynyt Latvalan Martilta että vieläkö Kumpumäiltä löytyy pontikkaa ? johon Martti oli vastanut nuin !
Nyt voin kertoa että koiralta kusta tulee edeleenkin , mutta en usko että Kumpumäiltä löytyi pontikan keittäjä ? Harmi !!!???

Kommentit (3 kpl)

 • Pekka S

  Kiitos taas tästä. Sinä, jos kuka, osaat kertoa Viitassaren lähihistoriasta. Toivottavasti joku kulttuuripersoona lähtee kokoamaan näitä juttuja..

  • Olavi Hulkkonen

   Kiitos teille kommenteista !

 • Erkki Tauriainen

  Joo Pellonpäässä juotiin ponua 1960 luvulla ,Erkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*