Hulukkosen jutut

Elläinten kuivikkeita vuonna 1948-54

Heinäsuosta on moneksi !
Silloin kun olin vielä pikkupoika 1949 – etijäpäin niin silloin hakattiin havupölökyllä Hevosen alle kuivikkeeksi tuoreita närreenoksia . semmosiksi viijensentin pitkiksi pätkiksi .Se ei ole mulle selevinny vieläkään miten se voi olla kuivike kun se oli jo luminen kun sitä hakkasin ja heittelin talliin sen hevosen alle ? Isäni ja vanhin veljeni kun olivat Savotoilla sen hevosen kanssa , toivat tullessaan havukuorman joka meijjän pienenpien piti purkaa tallin seinustalle . Ja muistelen ettei niitä havuja hakattu lehmien alle .
Se että niitä havuja hakkattiin meillä niin tiijän että sitä tehtiin myös naapureissa .
Meillä oli jo silloin suhteelisen paljon omistuksessa tuota Heinäsuota jossa oli pelloksi tehty noin 10 ha siinä oli silloin sitä käyttämätöntä aluetta noi 5 ha Isäni keksi että ruvetaan poijat ottamaan tuosta viljelettömästä alueesta kuivekkeeksi elukoitten alle turvetta !
Ja niin myö aloitettiin . Keväisin kun routa oli sulanu senverran että suosta sai kuokalla semmosia 10×40 paloja niin ne pistettiin heinäseipäisiin jossa ne kuivui ja jotka sitten ajettiin heinähäkissä navetan/ tallin vintille .
Niitä turpeita olen repinyt enempi kuin tarpeeksi niin lehmien kuin hevosenkin kuivekkeeksi ! Tietenkin tää oli myös lannottaina sitten kun sitä pskaa ajoin pellolle Tässä oli myös yhenlainen rytmiikka ! kun turpeet oli ajettu vintille ! Sitten alkoi heinän teko johon tavittiin nää heinäseipäät !
Nythän on käyny niin että tämä Heinäsuon niin minun kotipaikkani kuin monen muunkin pellot on Vapo ajanu Kuopijoon jossa se turve on poltettu.
Silloin joskus 70 vuvun alussa kun Vapo oli ostamassa maanomistajilta tätä suota niin miuakin uhkaiktiin että vapo ottaa käyttöön minun vapaa-asuntoni
koska tänne tulee niin paljon työn tekijöitä että ne tarttee asuntoja !
No eipä käynyt niin Onneksi ! Nyt Heinäsuon omistaa Antti Kempainen joka viljelee suolla kauraa / ohraa . Se suo on mulle niin muistorikas että vaatii paljon aikaa että sen sanoiksi voisin pukea !

Kommentit (1 kpl)

  • Erkki Virtanen

    Turpeennostossa parina kolmena kesänä olin minäkin mukana lapsityövoimana, tosin jo juuri ja juuri toisella kymmenellä. Aika tiukkaa askaretta oli ainakin sen ikäiselle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*