Hannele Vestola Vihreät

Vihreät haluavat edistystä ja kestäviä ratkaisuja

Keskustan Petri Neittaanmäki kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Vihervasemmiston uhka on torjuttava (KSML 13.4.2019) aivan oikein siitä, kuinka viemällä suomalaista ympäristö- ja kierrätysosaamista maailmalle voimme vaikuttaa ympäristöongelmien ratkaisemiseen globaalisti. Olemme samaa mieltä myös siitä, että eduskuntavaaleissa on kysymys Suomen suunnasta ja tulevaisuudesta.

Neittaanmäen maalaamat uhkakuvat ”vihervasemmiston” tavoitteista ovat kuitenkin valitettavan kaukana totuudesta. Mikään puolue ei ole kieltämässä yksityisautoilua eikä viemässä lihaa lautasilta. Puita saa kaataa ja metsätalous tuottaa rahaa tulevaisuudessakin. Ydinvoimaa rakennetaan tälläkin hetkellä, vaikka rakentaminen on hidasta ja kallista, ja investointien kannattavuus on heikolla pohjalla. Tuuli ja aurinko eivät tietenkään tule olemaan ainoat energianlähteemme vähäpäästöisessä energiajärjestelmässä, vaikkakin niiden hyötysuhde paranee ja hinnat halpenevat koko ajan.

Ilmastokeskustelu ei vaaranna maaseudun kehitystä, vaan luo sinne aivan uusia mahdollisuuksia. Maaseudun kestävä ruoantuotanto ja metsien rooli tulee olemaan entistäkin tärkeämpi tulevaisuudessa muun muassa ruokaturvan, muovin korvaamisen, puurakentamisen, lähimatkailun ja energiantuotannon näkökulmasta.

On hienoa, että Neittaanmäki nostaa erikseen myönteisenä esimerkkinä esille rikkidirektiivin laivojen päästöjen vähentämisessä. Rikkidirektiivin ensimmäinen allekirjoittaja oli vihreiden Satu Hassi. Sen pelättiin aikanaan vaarantavan eurooppalaisen laivaliikenteen kilpailukyvyn, mutta toisin kävi. Samanlainen kehitys tulee tapahtumaan myös kaikessa muussa toiminnassa: päästöjä tullaan leikkaamaan ja raaka-aineiden kulutusta vähentämään kaikkialla. On ehdottomasti Suomen etu olla eturintamassa toteuttamassa näitä toimia niin kansallisesti kuin globaalisti.

Muistetaan vielä, että myös Neittaanmäen oma puolue keskusta on sitoutunut syksyllä allekirjoitettuun kahdeksan eduskuntapuolueen yhteiseen  tavoitteeseen hillitä päästöjä niin, että lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen. Juha Sipilä on itse ollut vahvasti sitä mieltä, että Suomen on otettava johtava rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Se vaatii tekoja, pelkät korulauseet eivät riitä. Konkreettisia ilmastotoimia vaati voimakkaasti myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö tämänviikkoisessa puheessaan.

Neittaanmäki käyttää kirjoituksessaan Jussi Halla-ahon lanseeraamaa ”vihervasemmisto”-termiä. Juha Sipilä ei viimeisimmässä vaalitentissä sulkenut pois yhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Tällaisella hallituspohjalla Suomesta ei tule ilmastonmuutoksen hillinnän kärkimaata, vaan muut maat kipaisevat meistä kauas ohi. Tämä ei ole se tulevaisuus, jota vihreät haluavat.

Haluamme vahvasti osaamiseen, tieteeseen ja teknologiaan pohjautuvaa, tulevaisuuteen suuntaavaa ja oikeudenmukaista politiikkaa, jossa pienituloiset ja tulevat sukupolvet eivät joudu isojen saastuttajien toiminnan maksajiksi. Pelottelun, vääristelyn ja vastakkainasettelun sijaan meidän on ratkaistava koko maapallon kannalta tärkeitä kysymyksiä järkevässä, vastuullisessa yhteistyössä.

Keski-Suomen vihreät eduskuntavaaliehdokkaat

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*