Hanna Määttä

Pelkotilojen kohtaaminen

Migreeniin liittyy paljon pelkotiloja taudin luonteen vuoksi. Kivut vaikuttavat psyykeeseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Miten hallita pelkotiloja? Aiheesta sain kuulla neuropäänsäryn manuaalisen hoidon asiantuntijaa Jyrki Mäkelää.
 

Mistä pelot johtuvat

Psyyke on kovilla, kun kivut esiintyvät tappavan tasaiseen tahtiin. Mielialat heittelehtivät, joutuu tsemppaamaan itseään kovasti, ettei kipu saa valtaa. Kun verrataan migreeniä ja tavallista päänsärkyä, niiden luonne on ihan erilainen. Migreenissä kivut aiheuttavat pelkotiloja varsinkin ensimmäisten migreenikohtauksen tullessa, ennen oikeaa diagnoosia. Kohtauksiin liittyy vahvasti kuoleman pelkoa. Varsinkin aurallisessa migreenissä näkökyvyn osittainen tai kokonaan menetys joksikin aikaa on yleistä. Jos et tiedä mitä sinulle on tapahtumassa, on pelko suuri. Epätietoisuus taudista aiheuttaa myös pelkoa.
Säännöllisesti esiintyvät kohtaukset aiheuttavat jatkuvaa pelkoa, kun tiedetään että se migreenikohtaus on tulossa. Stressataan jo valmiiksi kohtausta, mikä taas ruokkii pelkoa ja kohtauksen tulemista. Kierre on valmis. Jo varma tieto tulevasta kohtauksesta syö mielialaa ja lisää stressiä. Pelot johtuvat eri tekijöistä. Odotuksesta, kivuista, ensi oireista (näkökyvyn menetys, halvausoireet ym.), stressi, tietämättömyys.
 

Miten pelkotiloja tulisi käsitellä

Ensimmäinen asia joka pitää ymmärtää on se, että migreeni ei vie henkeä. Se ei ole hengenvaarallinen tauti. Ymmärrä taudinkuva. Mistä mikäkin johtuu, miksi näin tapahtuu. Pelkästään jo tämä tieto auttaa pelon hallinnassa.
Toinen tärkeä asia ovat kivunhallinta tekniikat. Niillä voit hallita mieltä ja kehoa. Kivunhallintaan voidaan käyttää esimerkiksi oikeaoppista hengitystekniikkaa. Pelkällä taktisella hengitystekniikalla voidaan lievittää mm. synnytyskipuja ja se sopii erinomaisesti migreenikohtauksen iskiessä. Hengitystekniikat ovat hyvin käytettyjä mm Amerikassa Navy SEAL:s sotilailla. Monet urheilijat käyttävät tekniikkaa apuna suorituksissaan. Taktinen hengitys on helppo oppia ja tehokas. Tämä tekniikka ei ole sidoksissa paikkaan tai välineisiin. Tätä voi harjoittaa missä vain.
-En voi tarpeeksi korostaa kuinka tärkeää paneutua itse ongelmaan ja kuinka tärkeää on oppia kivunhallinta tekniikat, kertoo Mäkelä. Liian monta kertaa olen kuullut asiakkaiden sanovan, että mene pimeään ja makaa siellä. Ei näin.
Aktiivinen paneutuminen ongelmaan on paras lääke. Ei ole mitään hokkuspokkus temppuja ja pelkotilat ovat poissa. Pelkotilojen kohtaaminen on yksilöllistä. Jotkut ovat luontaisesti oppineet kehittämään itse oman tavan käsitellä pelkotiloja ilman mitään ulkoista apua. Tieto ei lisää tuskaa, vaan auttaa ymmärtämään asioita paremmin. Lue, etsi tietoa, ymmärrä taudinkuva.
-Ajattele, ettei tämä kohtaus vie henkeä, hemmetin inhottava ja ikävä haitta se on elämässä, mutta kohtaus ei ikuisuuksia kestä, sanoo Mäkelä. Käännä migreeni itseään vastaan ja näytä sille keskisormea!
 
Yritä kääntää asia huumorin puolelle. Se voi tuntua hassulta, mutta voi olla hyvinkin voimaannuttavaa. Psyykkaa itseäsi niin, ettei kipu lannista, ota henkinen yliote migreenistä.
 

Apu taktisesta hengityksestä

Henkisen valmennuksen tekniikat ovat olleet käytössä hyvin kauan. Ne auttavat selviytymään monista tilanteista. Rentoutus-mielikuva- ja hengitysharjoitukset ovat auttaneet myös Mäkelää monissa eri tilanteissa.
-Kun olin 9-luokalla, matematiikka ei ollut juttuni ollenkaan. Hyvä jos oman nimeni sain koepaperiin laitettua. Matematiikka meni todella huonosti. Oppilaanohjaaja huomasi, ettei kaikki ole nyt kunnossa ja hän vei minut koulupsykologille, joka oli parasta ikinä. Koulupsykologi, neuvoi simppeleitä rentoutusharjoitteita, joita treenasin kotona ahkerasti joka päivä. Kehityin paremmaksi ja paremmaksi ja pääsinkin keväällä matematiikan läpi. Olin myös urheiluhullu ja huomasin harjoitteiden hyödyn myös urheillessa. Aihe kiinnosti minua kovasti ja haalin aiheesta kirjoja ja treenasin niitä systemaattisesti. Se oli hyvin palkitsevaa ja vei minut mennessään, selventää Mäkelä.
 
Harjoitteista on apua eri elämäntilanteissa. Ongelmatilanteiden hoitoon, kipujen hallintaan.
-Harjoittelen edelleen joka päivä, jotta kehityn paremmaksi. Olen hyvä esimerkki kuinka hyvin harjoitukset toimivat, kertoo Mäkelä. Takavuosina minulla oli kipuja päivittäin, migreeni ja kivulias selkä. Töissäkin piti käydä. Siinä sain testattua tekniikoiden toimivuutta ihan urakalla. Ne olivat pelastukseni. Pysyin henkisesti kasassa enkä lamaantunut kipujen vuoksi.
 
Harjoitteet ovat toimivia, käteviä ja ilmaisia. Monet luovuttavat vallan kivulle. Oikeiden tekniikoiden avulla migreenikko voi tehdä asialle jotain. Harjoittele ennen kohtausta niin kohtauksen aikana harjoitus on helpompi toteuttaa ja pääset kokeilemaan harjoitusten toimivuutta.
-Ota henkinen yliote kivuista. Opi nauramaan asialle, silloin olet jo pitkällä. Se vaatii kovaa harjoittelua mutta se on hyvin palkitsevaa ja voimaannuttavaa. Läimäytä migreeniä turpaan, naurahtaa Mäkelä.
Migreenin hallintaan ja hoitoon on useita tehokkaita, turvallisia ja helppoja itsehoitokeinoja. Kylmähoidot, manuaalinen itsehoito ja kivun hallintatekniikat ovat käteviä ja suosittelen niitä kaikille migreeniä sairastaville. Riippuen tilanteesta jossa migreeni iskee, aina voi tehdä asioita, että pääsee migreenin aiheuttamasta liemestä pois.
 
Rentoudu ja ota vastuu omasta hyvinvoinnista.
 
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*