Hanna Määttä

Nuorten ja lasten migreeni

Pienten lasten migreenin diagnosointi on haastavampaa kuin aikuisen migreenin diagnosointi. Yleensä lapsille migreeni puhkeaa 10 vuoden molemmin puolin. Aikuisiin verrattuna migreenin kokonaisvaltainen vaikutus on dramaattisempaa nuorilla ja lapsilla. Poissaolot koulusta voivat aiheuttaa vaikeuksia ja vaikuttaa mm. jatko-opintoihin. Haastattelin neuropäänsäryn manuaalisen hoidon asiantuntijaa Jyrki Mäkelää.
 
-Nuorimmat migreeniä sairastavat joita olen hoitanut, ovat kahdeksan vuotiaita, kertoo Mäkelä. Joillekin migreeni voi puhjeta huomattavasti aiemmin.
 

Diagnosointi vaatii ammattilaisen

Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, luotettavan diagnoosin saaminen voi olla hankalaa. Migreeni on helpompi todeta, kun ihminen pystyy kertomaan itse mitä tuntemuksia ja oireita hänellä on. Helpot oireet kuten oksentaminen ja auraoireet (näköhäiriöt, halvausoireet) voivat auttavat oikean diagnosoinnin saamisessa.
Oikean diagnoosin saaminen lapsena voi kestää pitkäänkin. Diagnosointiin tarvitaan asiantunteva ammattilainen. Myös oikeanlaisten lääkkeiden saaminen lapsena on ongelmallista. Heille onkin aina viime vuosiin saakka kirjoitettu aikuisten lääkkeitä, joista suurin osa ei sovi lapsille.
 

Migreenin vaikutus lasten ja nuorten elämään

Migreeni aiheuttaa paljon oppimisvaikeuksia lapsilla ja nuorilla. Tämän osoittavat lukuisat tutkimukset.
-Kun sinulla on migreeni, niin aivot eivät toimi normaalisti. Migreeni on aivoperäinen neurologinen sairaus, sanoo Mäkelä.
Koulumenestykseen migreeni voi vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti. Vuosia jatkuva migreeni ilman hoitoa voi pahimmillaan estää jatko-opiskelun huonon koulumenestyksen takia. Myös lasten ja nuorten sosiaalinen elämä ja harrastukset voivat kärsiä.
-On hyvin yleistä, että migreeniä sairastava ei ole voinut käydä vuosiin esimerkiksi elokuvissa. Nuorille tällaiset rajoitteet voivat luoda kovaakin stressiä, toteaa Mäkelä.
 

 

Mikä avuksi?

Hoito ontuu lasten ja nuorten kohdalla vielä enemmän kuin aikuisten kohdalla. Turvallinen ja hyvä hoito pitäisi saada laajemmin saataville. Toivomme kehitystä parempaan suuntaan, koska lapsissa ja nuorissa on kuitenkin meidän tulevaisuus. Mitä varhaisemmassa vaiheessa saadaan tauti kuriin, se helpottaa jatkoa ja aikuisiällä on paljon helpompaa.
Lasten vanhempien olisi syytä miettiä tätä mitä on jo aikaisemmin sanottu: Eräs lääketehtaan johtaja itse on sanonut, että kaikkiin lääkkeisiin tulisi suhtautua siten että ne ovat vaarallisia.
Lapsilla ja nuorilla on kehitysvaihe menossa, elimistö kehittyy, koko kroppa on vielä kehitysvaiheessa. Pitäisi siis miettiä mikä on järkevää ja turvallista hoitoa. Se, että syödään vaan lääkkeitä, eikä paneuduta migreenin aiheuttajiin, ei ole järkevää hoitoa.
-Olen vuosien varrella nähnyt sen lääkkeiden hurjan määrän mitä lapsille syötetään. On beetasalpaajista kortisoni injektioihin ja epilepsialääkkeisiin jne., kertoo Mäkelä.
 
Miten nämä lääkemäärät voi perustella, ei mitenkään. Miksi ei hoideta ongelmia kokonaisvaltaisesta? Ihmisen turruttaminen lääkehuuruihin ei ole missään nimessä ratkaisu. Pelkät lääkehoidot eivät ole kenellekään migreeniä sairastavalle järkevä hoito tapa. Lääkkeetön hoito on riskitöntä ja lapsen kehitys ei kärsi siitä.
Tärkeät peruselementit joilla pärjää jo pitkälle ovat riittävä ja hyvänlaatuinen uni, stressinhallinta, monipuolinen ja ravitseva ruokavalio, nestetasapainon ylläpitäminen. Nämä pitäisi olla kaikilla kunnossa, jotta elimistö ja koko keho voi hyvin.
-Viime vuonna asiakkaanani oleva nuori herra tuli äitinsä kanssa hoitoon klinikalle. Heti ensimmäisellä hoitokerralla kävimme migreenin itsehoitoa läpi. Poika omaksui heti ohjeet todella hyvin ja hän kertoikin minulle, kuinka hän oli itsehoidolla blokannut migreenikohtauksen kahdessa minuutissa. Tuollaiset kertomukset ovat juhlahetkiä, kun hoidossa käyvät ihmiset kertovat kuinka itsehoito toimii, sanoo Mäkelä. Kyseinen poika kävi ensin intensiivisen hoitokuurin ja sitten muutaman kerran jatkohoidossa, myös hänen vanhemmat saivat paljon evästystä ja tukea miten suhtautua migreeniin ja mitä sille voidaan tehdä. Pojan ei ole tarvinnut sen koommin meillä käydäkään. Hän pärjää näillä ohjeilla itse migreenin kanssa.
 
Lapsilla ja nuorilla uuden oppiminen on helppoa ja itsehoito-ohjeet eivät ole mitään rakettitiedettä, eli aikuisetkin pystyvät siihen yhtä hyvin, kunhan maltetaan noudattaa ohjeita! Hyvällä itsehoidolla voit vähentää lääkäreillä ja muilla ammattilaisilla käyntejä, etkä ole enää riippuvainen heistä.
Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, täytyy häntä ja vanhempia ohjata ja opastaa hyvin tarkkaan. Vanhemmilla on iso rooli lapsen migreenin hoidossa. He ovat tukena ja turvana. Heidän on hankittava tietoa taudin kuvasta, jotta ymmärtävät miten sitä hoitaa oikein ja kuinka asiaa tulee käsitellä. Henkisen yliotteen ottaminen taudista on tärkeää. On hyvä oppia henkisen valmennuksen metodein käsittelemään kipua ja migreeniä. Mielikuvaharjoitukset ovat tärkeä voimanlähde.

 
-Mielikuvaharjoittelulla on väkevä voima. Olen itse käyttänyt sitä, mm. aikanaan urheilukilpailuissa, työelämässä ja stressin- ja kivunhallinnassa etenkin aikuisiällä.
Henkisestä valmentautumisesta hengitystekniikat, mielikuvaharjoittelut, rentoutusharjoitukset, nämä kaikki yhdessä pystyvät antamaan kivuista kärsiville voimavaroja jaksamaan kipujaksojen yli. Lapsille ja nuorille on hyvin tärkeää se, että oli kipuja ja tai ei, osaisi rentoutua (keho ja mieli). Tästä on suuri hyöty läpi koko elämän.
Liian helposti tehdään asiat liian vaikeiksi itselleen. Mietitään liikaa, jossitellaan, ei uskota omiin kykyihin. Tätä aikuiset harrastavat liikaakin. Ehkäpä siinä onkin syy miksi lapset ja nuoret oppivat asioita ja saavat itsehoito-ohjeet toimimaan paljon helpommin. Ohjelmoi itsesi positiiviseen moodiin. Minä osaan, minä pystyn.
 
-Lapsissa on paljon eroa näin ammattilaisen silmin katsottuna. Joskus voi olla haastavaa saada tarvittavat tiedot. Jotkut lapset ja nuoret eivät osaa kertoa tuntemuksiaan tai kipujaan, heistä ei saa mitään otetta. Heidän hoitaminen vaatiikin erityisosaamista, sanoo Mäkelä. Tarvittavien tietojen jälkeen voimme suunnitella oikean hoidon ja ohjata mahdollisiin jatkotutkimuksiin.
 
Haasteellisimmat lapset eivät osaa ilmaista itseään. Tässä vaiheessa aina vanhemmista ei välttämättä ole apua, jos migreeni on uusi asia perheessä. On hyvin tärkeää saada selville lapsen ja nuoren oma tuntemus olostaan ja muutoksista kehossaan.
Hyvä itsehoito on todella tärkeää migreenin hallinnassa ja sillä voidaan saada yli ote migreenistä. Jos tilanne on jo niin paha, että kohtauksia tulee tasaisen tappavaan tahtiin, niin silloin on tärkeää saada ammattilaisten hoitoa.

 
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*