Hanna Määttä

Miten työviikko meni uudessa työssä? Onko rytmi saatu vaihdettua?

Onpa ollut jännittävä ja niin voimia vienyt viikko. Tai olin töissä kolme yötä tällä viikolla. Työnantaja sanoi, että on parempi aloittaa ”kevyesti”. Juu samaa mieltä, kun on niin suuresta muutoksesta rytmiin kyseessä.
 


Opintiellä


 
Kaksi ensimmäistä yötä olin oppityttönä ja sain laajan opastuksen työhön. Viimeisen yön olin yksin, joka jännitti niin vietävästi. On miljoona pientä asiaa mitä pitää muistaa, asentoja ja nostoja. Minä yksin vastuussa yöllä ihan tuntemattomasta ihmisestä. Ajatus siitä, etten suoriudu hommasta kiitettävästi kalvoi mieltä koko alkuviikon.
Tein kyllä muistiin panoja harkka öiden aikana, mutta en voi koko aikaa tuijottaa papereita tai kuvia kännykästä, miten asiat pitäisi olla ja mitä tulee seuraavaksi. Onnekseni työnantajani opastaa ja neuvoo koko ajan, kun minun muisti pätkii. Ja kyllä se pätkiikin varsinkin yöllä, kun on hieman ajatukset sekaisin.
 


Nukkuminen aamulla


 
Yllättävän pirteä olen ollut yöllä vielä kolmen aikaan. Aamulla nukkuminen on hieman ollut vaikeaa. En koskaan ole osannut nukkua aamuisin pitkään ja olen tottunut heräämään 06:30. Sisäinen kello on vielä vanhassa ajassa. Ensimmäisen yön jälkeen nukuin vain 4 h. Seuraavana nukuin jo 6 h. Silloin oli jo väsy. Vapaapäivänä otin sitten kunnolla 12 h ”yö” unet.

Kissat eivät auta asiassa lainkaan. Ne heräävät aamuyöllä, kun tulen ja eivät anna minun olla rauhassa. Tulevat viereeni maukumaan ja päälle nukkumaan. Eikä oven kiinni laittaminen mitään auta, koska silloin raavitaan ovea ja huudetaan sen takana. Olen aika herkkä uninen, joten kaikki pienetkin äänet saavat minut hereille. Pitäisi varmaan nukkua jossain pommisuojassa.
 


Yövuoro


 
Pitkiä ovat yövuorot. 9-11 h. Riippuu tietenkin paljon minun nopeudestani tehdä yövuoro. Jos joudun paljon kyselemään enkä muista niin tietenkin silloin vuoro venyy pidempään. On lista mitkä asiat on vain tehtävä vuoron aikana. Työnantajan selviytyminen yöstä on siitä kiinni.
 
Näin alkuun jännittää paljon, miten saan hoidettua työni, voinko jättää hänet yöksi yksin, onko kaikki varmasti hyvin. Vastuu on suuri. Nyt on viikonloppu aikaa taas huilia ja käydä asioita hieman läpi. Maanantaina uusi viikko alkaa ja hieman kevennetty viikko sekin. Yritän säilyttää rytmin myös viikonlopun aikana, mutta silloin on nukuttava, kun siltä tuntuu.
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*