Migreenin fyysinen ja henkinen puoli
Migreenin osalta fyysinen kipu ja psyyke kulkevat käsi kädessä. Mitä tämä tarkoittaa? Aiheesta haastattelin neuropäänsäryn manuaalisen hoidon asiantuntijaa Jyrki Mäkelää. Auralliseen migreeniin liittyy vahvasti myös kuoleman pelko.
Pelkotilat
Vaikka olisit kuinka positiivinen ja vahva ihminen, kohtauksen kivun kovuus muuttaa ajatusmaailmaa. Mitä kovemmista ja rajuimmista kohtauksista ihminen kärsii, hänen ajatuksiin voi tulla kovinkin synkkiä asioita, joita normaalisti ei tulisi mieleenkään.
-Olen kuullut hurjia kertomuksia siitä mitä ihmisten mielessä liikkuu kovan kivun hetkellä, kertoo Mäkelä. 7 vuotta sitten asiakkaani kertoi, että jossain vaiheessa migreenikohtausta hän on pyytänyt heittämään hänet parvekkeelta alas.
Jotkut kertomukset ovat suoraan kauhuleffoista, jos kävisivät toteen. Ihmisen mieli on metka asia ja pelkotilat ovat yleisiä kohtauksen aikana. Osa ihmisistä saattaa kieriskellä lattialla ja itkee kohtauksen aikana. Shokeeraavassa kohtauksessa tyyneys helposti katoaa.
-Monesti on minulle sanottu, että silmien ympärillä olevan kivun aikana kipu on niin ärsyttävä, että tekisi mieli repiä silmät päästä. On niin synkkä fiilis, selventää Mäkelä.
He ketkä saavat kohtauksia säännöllisesti jopa kello tarkkuudella, tämä aiheuttaa pelkotiloja tulevasta. Pelätään ennakkoon tulevaa kohtausta. Tämä taas stressaa mieltä ja osaltaan ruokkii migreeniä.
Pessimisti ei pety
Mäkelän asiakas kertoi, kuinka hänen monivuotinen paha huimaus on jo paremmassa tilassa. Hän voi huomattavasti paremmin. Silti hän odottaa milloin kohtaus uusiutuu, koska tämä hyvä olo ei ole “normaalia”. Kroonistunut kipu, kun on saatu hallintaan ja asiakas parempaan kuntoon, epäuskoisuus usein valtaa aluksi mielen. “Tämä hyvä olo loppuu vielä”, pessimisti ei pety niinhän sitä sanotaan. Sama on henkisellä puolella. Kroonisen kivun ja henkisen puolen hoitaminen vaatii aikaa. Totuttelua uuteen oloon ja uskoa siihen, että elämä voi olla kivutonta. Jos on vuosia jopa vuosikymmeniä kärsitty kovista kivuista, epäusko iskee voi iskeä aluksi helposti ja stressitaso nousta tämän takia koholle – tämä vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Tulevasta stressaaminen on omiaan aiheuttamaan lisää myös kohtauksia.
Rentoutuminen
Rentoutusharjoitukset ovat yksi hyvä keino henkiseen hyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitoon. Jokainen on yksilö ja sen mukaan on etsittävä itselleen sopiva harjoitus tai tapa, jolla rentoutua. Voit käyttää vaikkapa hengitys- sekä mielikuvaharjoituksia. Pelkän fysiikan hoitaminen ei riitä, myös psyyke on hyvä olla kunnossa.
Ymmärrä taudinkuva
Hoitosektori niin Suomessa kuin muualla maailmalla ei ymmärrä kokonaisvaltaisesti migreenin taudinkuvaa. Kun lääkäri/hoitohenkilökunta ei ota asiakkaan migreeniä ja kohtauksia tosissaan, se lisää asiakkaan henkistä stressiä ja kuormittaa hänen hyvinvointiaan lisää. Tätä tapahtuu aivan liian usein länsimaissa. Kannattaisi puhua suoraan faktoilla. Jos asiantuntija ei tiedä, hänen tulisi ottaa asiasta selvää ja palata faktojen kera, eikä puhua mututuntumalla saati lasketella täysiä satuja, kuten ikävän monesti kuulee käyneen.
-Pahimpia asioita mitä olen monilta kuullut migreeniä sairastavalle sanottavan neurologian erikoislääkärin suusta, on se, että migreenikko ei saa harrastaa liikuntaa, ihmettelee Mäkelä.
Se, että liikunta itsessään aiheuttaa migreeni on täyttä potaskaa. Kun keho on epäbalanssissa, eli hermot, lihakset ja moni asia kehossa on huonossa kunnossa. Silloin kroppa ei siedä ylimääräistä rasitusta. Jopa portaiden ylösnousu voi olla silloin haaste, joka aiheuttaa pahaa oloa, lihakset eivät saa happea eivätkä kuona-aineet poistu kehosta ja hermot ovat ns. kiipelissä. Kun kehon balanssi saadaan kohdilleen, hermosto rauhalliseksi, se kestää silloin kovaakin rasitusta. Migreenikko voi tehdä mitä tahansa, olla huippu-urheilija, näyttelijä, you name it, ihan mitä vaan. Mm. tennistähti Venus Williams on migreeniä sairastava. Hän on yksi hyvä esimerkki siitä, että migreenin ei tarvitse olla este hyvinkin vaativalle uralle. Jos keho taas on sekaisin, et voi myöskään toimia normaalisti. Tämä on se asia mitä ei ymmärretä aina kunnolla. Valitettavasti hoitoalan ammattilaiset tekevät liian usein hallaa tietämättään ja välillä asennevamman takia. Kuuntele omaa kehoa, sinä tunnet sen parhaiten.
Kuuntele kehoasi ja rentoudu!