Hanna Määttä

Kipuhelvetti

Helsinkiläinen opiskelija Outi, 31, sai tietää Blue Bear -migreeniklinikasta, kun tuttu sairaanhoitaja vinkkasi hänelle paikasta. Sairaanhoitaja oli lukenut Facebook-ryhmässä positiivisia kokemuksia klinikasta. Sitä ennen hänen borrelioosi oli sairaalassa todettu masennukseksi.
Outilla on määrittelemätön ja epätyypillinen migreeni. Hän sairastaa myös Lymen borrelioosia, joka tuntuu aktivoivan migreenikohtauksia.
Hän sai ensimmäisen migreenikohtauksensa vuonna 2011. Hän joutui sairaalahoitoon pariksi kuukaudeksi, koska kipua ei saatu lakkaamaan. Asiaan vaikutti jo silloin tunnistamaton borrelioosi. Hän sai kuitenkin diagnoosiksi masennuksen.
Kun borrelioosi oli pahimmillaan, hän kärsi kohtauksista päivittäin. Tämä rajoitti opiskelua ja työelämää.
– Pahimmillaan kohtaus kestää jopa kolme viikkoa. Kivuttoman kauden jälkeen kipu palaa uudelleen. Kivun kanssa eläminen on välillä todella sietämätöntä, hän huokaisee.
Outi toteaa, ettei pystynyt enää määrittelemään kivun voimakkuutta perinteisellä asteikolla 1–10, sillä kivuttomia päiviä ei ollut.
– Kipu yllätti aina olemalla kovempi kuin aikaisemmin. Migreenikohtauksillani ei ole kaavaa ja niitä voi esiintyä milloin vain, hän kertoo.
Kipu saatiin katkaistua
Outi on käyttänyt noin vuoden ajan Blue Bearin palveluja.
– Olen saanut suuren helpotuksen kipuihini ja myös oppinut, että kipu välittää viestiä. Se ilmoittaa tärkeää tietoa kehostasi ja omasta hyvinvoinnistasi, hän toteaa tyytyväisenä.
Hoitojen myötä migreenikohtaukset ja kivut ovat vähentyneet, mutta eivät kadonneet.  Outi korostaa, että kylmähoito itsehoitona on tehokasta hermoston hyvinvoinnin ja kivun lievittämisen kannalta.
Klinikan hoitojen avulla pahin kipukierre on saatu katkaistua ja keho päässyt paranemaan. Klinikalla käyminen on auttanut Outia pääsemään myös takaisin opiskelemaan.  Kehon rentoutuminen ja uuden oppiminen ovat pohjana kohti kivuttomampaa elämää.
Outi ei käytä enää lääkkeitä migreenin hoitoon, koska ne eivät hänen mukaansa tehoa, ja haittavaikutukset ovat hyötyä suurempia. Se häntä huolettaa, että suurenevan kysynnän ja rajallisten tilojen vuoksi on aiempaa vaikeampi saada lääkkeetöntä migreenihoitoa nopeasti.
Älä usko vähättelijöitä
Valitettavasti Outikin on kohdannut lääkäreitä ja muita ihmisiä, jotka vähättelevät vaivaa, eivätkä osaa käsitellä migreeniä.
– Yllätyin itsekin ensimmäisen kohtauksen jälkeen siitä, voiko näin kovaa kipua olla olemassakaan, hän sanoo.
Outin mukaan lääkärien ymmärtämättömyys asiakkaan kokonaistilannetta kohtaan johtaa siihen, ettei asialle tehdä mitään ja ihmiset jäävät yksin kipujensa kanssa.
– Se on pahin virhe, joka heikentää asiakkaan hyvinvointia ja pahentaa kipua.
Outi korostaa, että kipu on aina totta, eikä kannata muiden antaa väittää muuta.
– Älä hyväksy kommentteja, kuten että kaikki on vain korviesi välissä, ettei tällaista kipua voi olla, Outi neuvoo.
Myös kivun henkinen käsittely on erittäin tärkeää ja välillä siihen tarvitsee ammattiapua.
Outi oli työkyvytön perussairauden ja kipujen takia, mutta näiden hoitojen myötä kivut ovat helpottaneet sille tasolle että, hän uskaltaa jo opiskelun jälkeen haaveilla myös työstä.
Tämä oli Outin tarina ja toivon, että siitä saa jokainen migreenin kanssa painiva itselleen jaksamista ja toivoa.  Kohti kivutonta elämää.
 

 
 
 
 
http://www.bluebearklinikka.fi/etusivu.html
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*