Hanna Määttä

Kierrätä ja tuunaa. Mitä kaikkea vanhoista farkuista voi tehdä?

Pyöriikö kaapissasi kasa vanhoja farkkuja, onko takki rikki tai haluatko uuden elämän vanhalle vaatteelle? Aina ei kannata uutta vaatetta ostaa, vanhalle vaatteelle saadaan ihan uusi elämä. Vanhasta uudeksi.
Ompelimo Farkkusauma tuunaa, korjaa ja saa vanhan vaatteen taas eloon.
Ompelimo-myymälä Farkkusauma palvelee monenlaisissa ompelutarpeissa Jyväskylän Seppälässä hyvien kulkuyhteyksien varrella osoitteessa Ahjokatu 12, 40320 JKL.
 
Heiltä löytyy mm. kierrätysfarkusta valmistetut liivit ja muut farkkutuotteet, myös mittatilauksena. Korjausompelu (lahkeet, helmat, vetoketjut, verhot, kavennukset, levennykset ym.) ja silityspalvelu.
Myös runsas valikoima valmiita farkkutuotteita koossa 3XS-5XL. Eli kokoja meille kaikille. He tekevät tuotteet mittatilauksena ja asiakkaan kanssa yhdessä suunnitellen.
 

Tuunattu farkkumekko kierrtätysmateriaalista.
 
”Yrittäjä Eila Räihä aina ollut ”farkkutyttö”. Jo 1970-luvulla äiti ompeli hänelle päiväpeiton farkkujen lahkeista. Lahkeet olivat levenevät, joten niistä sai hauskasti kuvion, kun laittoi, joka toisen toisinpäin. Siitäkö sitten kipinä tuli farkkutuunaukseen, mene ja tiedä.
 
Mahtava päiväpeitto.
 

 
Pikkutyttönä hän katseli, kun äitinsä teki käsitöitä: ompelutöitä, villapaitoja, mattoja ja virkattuja päiväpeittoja. Sisaruksissa on myös mm. puuseppä ja kirvesmies sekä ompelutaitoinen sisko, joka on kiinnostunut kaikesta käsityöstä, viimeisimpänä harrastuksena frivolite- eli neulapitsit. Eilalla itsellä luovuus tulee esille vilkkaana mielikuvituksena, josta hän ammentaa ideoita farkkutuunaukseen.
 
– Äitini harrastaa edelleen innokkaasti käsitöitä, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta.
 Välineistöä löytyy.
 
Eila on aina ollut kiinnostunut kierrätyksestä mutta ei nuorena todellakaan uskonut perustavansa ”isona” ompelimoa. Parikymppisenä hän työskenteli saparopäisenä bussikuskina Tukholmassa ja logistiikan teknikon opintojen myötä siirtyi raskaan liikenteen kuljetussuunnitteluun. Välillä ura vei polttoöljyn kuluttajamyynnin koordinointiin, kaupan tietojärjestelmien kouluttajaksi ja raskaan kaluston koulutuksen markkinointiin. Mielessä oli kuitenkin aina halu tehdä jotain konkreettista ja omaa.
 
– Logistiikan opinnoista on ollut minulle hirveästi hyötyä myös yrittäjänä toimiessani mm. ompelimon käytännön toimien suunnittelussa ja kierrätysraaka-ainetta eli farkkuja jalostettaessa uusiksi tuotteiksi.
 
Korjausompelun suosio on yllättynyt positiivisesti. Asiakkaiden mielestä on todella eksoottista, että vaatteita voi korjata tai muokata uudelleen eri kokoon tai tehdä niistä jotain ihan muuta.” Ote Nuppi, joulukuu 2018
 

Kierrätysfarkkua löytyy moneen makuun.
 
Farkkutuotteet
Heidän valmistamat uniikit farkkutuotteet valmistetaan ekologisesti kierrätysfarkusta. Kierrätysfarkut heille saapuvat mm. Jyväskylän katulähetykseltä ja asiakkailta. Materiaalina kierrätysfarkku on erinomainen; tuotteet ovat miellyttävän pehmeitä ja ne kestävät hyvin pesua. Jokainen kierrätysfarkusta tehty tuote on omanlaisensa, sillä farkuissa on erilaisia yksityiskohtia ja sävyeroja.
Materiaalina kierrätysfarkku sopii mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Farkusta voidaan valmistaa tyynynpäällisiä, päiväpeittoja, rukkasia, asusteita, patalappuja – vain mielikuvitus on rajana!
 
Itse löysin heidän kierrätysfarkuistansa farkkulappu mekon, josta yhdessä mietimme, miten sen tuunaisimme minulle sopivaksi. Se on kokoa S ja minä L. He suurentavat sen minun mittoihini ja lisäävät helmaan lisää kangasta. Näin he saavat pikkuisesta mekosta juuri minulle sopivan uniikin mekon.
 
Minulle tuunataan uusi mekko vanhasta ja pienestä kierrätysmateriaalista.
 
Materiaalia farkku tuotteisiin heillä on valtavat määrät. Vaikka materiaali onkin ”ilmaista”, materiaalin työstäminen vaatii paljon työtä, kun niitä pestään, lajitellaan ja valmistellaan. Kuluja tulee myös varastoinnista. Kierrätys on kova sana nykypäivänä ja sitä pitäisi suosia entistä enemmän. Miksi heittää rikkinäinen tai kulunut vaate roskiin, jos siitä saa vielä tehtyä entistä paremman. Jos epäröit tuotteen soveltuvuutta kierrätysmateriaaliksi, niin kysy heiltä ensin ennen kuin heität sen pois. Pieniäkin yksityiskohtia tarvitaan tuotteiden valmistukseen.
Pula on pitsi tuotteista. Älä heitä missään nimessä pois mummon vanhoja pitsi tuotteita vaan vie se heille kierrätykseen. Tai tuunaa siitä itsellesi jokin tuote.
 
Kaikki kankaat ja pitsit ovat tervetulleita.
 
Kierrätysmateriaalista työasuksi
Kierrätysfarkusta valmistettu farkkuliivi sopii erinomaisesti työasuksi. Materiaali on pehmeää ja helppohoitoista ja liiveihin on mahdollista lisätä mm. taskuja tarpeen mukaan. Asu soveltuu esimerkiksi päiväkodissa tai kampaamo- tai kauneudenhoitoalalla työskenteleville, sillä työvälineet pysyvät siistissä järjestyksessä taskuissa. Liivit tuotetaan ammattitaidolla ja vetoketjuille ja saumoille he antavat vuoden takuun.
 
Tuotteet ovat hyvässä järjestyksessä.
 
Todella lämpimät farkkurukkaset. Nämä ovat aivan ihania.
 
Rukkasiin käytetään myös kierrätysnahkaa.
 
Liiveihin on mahdollista lisätä pitsiä, logobrodeerauksia tai toteuttaa liivi erikoismitoituksella. Liivien toimitusaika on max. kolme viikkoa tilauksesta. Toimitusaikaan vaikuttavat lisämateriaalien käyttö tai lisähintaan hankittavat ominaisuudet.
 
Kangasmateriaalikin löytyy kiitettävästi.
 
Ammattilaisuus, asiakaspalvelu ja rakkaus työtä kohtaan näkyy omistajan olemuksesta, kuinka hän intohimolla suhtautuu työhönsä ja sen kehittämiseen. Olisimme voineet jatkaa jutustelua, vaikka koko illan.
Ompelimo työllistää henkilöitä, jotka ovat valinneet tämän riskialttiin alan ja tarjoaa työkokeilu- ja harjoittelupaikkoja alan opiskelijoille.
Antakaa mielikuvituksellenne valta ja tuunatkaa vanhat rievut uusiksi ja kestäviksi vaatteiksi. Kierrätys, se on tämän päivän juttu!
 
Tyynynpäälliset ja lämpöiset hatut löytyvät myös valikoimista.
 
Monenlaista ja jokaiselle jotakin. Nyt tuunataan!
 
https://www.farkkusauma.fi/
https://www.facebook.com/ompelimofarkkusauma/
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*