Hanna Määttä

Ihminen migreenin takana, Suvin tarina

Suvilla on ollut migreeni kohtauksia 7 vuotiaasta lähtien. Hänellä on pitkä historia Jyrkin asiakkaana jo 6 vuoden takaa. Suvi tutustui Jyrkiin jo ennen Blue Bear migreeniklinikan syntyä. Hän siirtyi Jyrkin ”mukana” edellisestä hieronta paikasta. Suvi on ollut todella tyytyväinen palveluun ja hoitoihin, miksi siis vaihtaa, kun saa kunnollista apua tarvittaessa.
Hän on käynyt migreeniklinikalla siitä asti, kun se on ollut olemassa. Ensimmäisellä kerralla prosessi on aloitettu haastattelulla, jolla Jyrki on saanut tarvittavat tiedot migreenin laadusta. Näin osataan antaa oikeata apua. Hoidetaan migreenin aiheuttajaa eikä pelkästään kohtausta. Suvi kertoi, että luottamus on hyvin tärkeä asia. Se auttaa rentoutumaan ja voit mennä paikalle omana itsenäsi.
Hän on saanut kipuun helpotusta ja tyytyväinen siihen, kuinka Jyrki on kuunnellut häntä ja hänen kroppaansa.
Kohtaukset ovat ajan saatossa muuttuneet. Nuorempana kohtaus alkoi iltaisin aurallisena ja oksentaminen kuului kohtaukseen. Nykyään kohtaus voi alkaa aurallisenakin, mutta yleensä ihan yhtäkkiä. Oksentaminen on jäänyt pois. Eli enää ei tule ensin särkyä ja näköhäiriöitä, joten valppaampi saa olla, jotta osaa ottaa kohtauslääkkeen oikeaan aikaan.
Suurin merkitys kohtauksien estämiseksi on elämän laadulla. Hyvä ruokavalio, liikunta ja klinikalla käyminen ovat edesauttaneet pitämään migreenin kurissa. Ennen kohtauksia esiintyi kaksi kertaa kuukaudessa, nyt hoitojen ansioista niitä tulee enää kaksi kertaa vuodessa.
Hoitoihin pääsee hyvin. Mitä enemmän tietoisuus asiasta kasvaa, akuuttiin hoitoon pääseminen vaikeutuu, Suvi toteaa. Hän korostaa myös sitä, että säännölliseen hoitoon saa hyvin aikoja ja on mielissään siitä, että asiakkaat ovat löytäneet tiensä Jyrkin luo. Jyrkin on hyvin joustava ja ottaa tarvittaessa myös illalla vastaan, jos tilanne on mennyt niin huonoksi.
Suvi kävi aikanaan intensiivihoitokuurin (kuusi vuotta sitten) jolloin hoitoja otetaan kaksi kertaa viikossa. Sen jälkeen siirryttiin kaksi kertaa kuukaudessa sykliin. Lihaksiston oikeanlainen hieronta ehkäisee kohtauksia ja Suvi on voinut jättää migreeninestolääkkeet kokonaan pois, kun hän oli käynyt hoidossa puoli vuotta. Hän käytti estolääkkeenä verenpäinelääkkeitä, jotka vaikuttivat liikunta suorituksiin. Lääkkeet estivät sykkeen nousun, joka tuntui todella pahalta liikuntasuorituksissa. Jumpassa ja lenkillä käynti tuntui inhottavalta.
Suvin kohtaukset kestävät 1-3 päivää. Ensimmäinen päivä on pahin ja toinen päivä menee nukkuessa ja huilatessa. Kipuasteissakin on eroja. Pahimmillaan tuntuu, että takaraivo räjähtää ja on pahin mahdollinen kipu. Nykyään Suvi ei saa niin pahoja kohtauksia kuin ennen. Ennaltaehkäisy ja oikea hoito on auttanut.
Suvin tukiverkostoon kuuluvat perhe ja työkaverit, jotka ymmärtävät mistä migreenissä on kyse. On hän törmännyt myös ihmisiin, jotka vähättelivät asiaa selän takana. ”Migreenihän on helppo tekosyy saada pari päivää vapaata”. No ei ole. Kun kohtaus on pahana, hänen perhe auttaa esim. kauppa-asioissa. Työporukka suhtautuu myös ymmärtävästi kohtauksen tullessa.
Nykyään migreeni ei vaikuta hänen arkeensa. Nykyisin Suvi käy hoidossa 1-1,5 kuukauden välein. Mielellään hän sinne menee, koska saa hyvän avun eikä tarvitse kärsiä kohtauksista.
Suvi toivoo, että muutkin kokeilisivat vaihtoehtoisia hoitoja ilman lääkkeitä. Lääkäreillekin herätys, ei aina lääkettä vaan parempiakin vaihtoehtoja on. Hän toivoo myös, että tulisi lisää alan asiantuntijoita ja ammattilaisia, jotka ottavat asiakkaan vastaan ihmisenä. Jyrki saa asiakkaan rentoutumaan ja sinne on kiva mennä, vaikka hoito ei ole aina kivutonta. Suvia onkin hierottu poskista lähtien. Toiminta on kokonaisvaltaista. Suvilla onkin suuri luotto Jyrkiin. Luottamus pitää ansaita. Suvi oli ihmeissään, kun Jyrki huomasin jumi paikkojen muuttuneen. Hän oli vaihtanut työpaikkaa ja sitä myötä myös lihasjumit vaihtoivat sijaintia. Ammattilainen asialla.
Suvi suosittelee rohkeasti kokeilemaan.
Aloita sinäkin kivuton elämä!
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*