Hanna Määttä

Churrot ja suklaakastike

Churro, on espanjalainen uppopaistettu pitkä leivonnainen, joka on Espanjasta levinnyt mm. Ranskaan ja latinalaiseen Amerikkaan. Churron valmistukseen käytetään jauhoja, öljyä, ripaus suolaa ja joskus mausteena hiven sitruunaa. Churrot syödään yleensä aamiaisena paksun, melkeinpä vellimäisen kaakaon kanssa tai vain sellaisenaan tuoreena sokerissa pyöritettyinä. Churro on poikkileikkauksesta katsoen yleensä kuusikulmainen, mikä johtuu taikinan pursottamisesta tähden muotoisen erikoispursottimen läpi.
Churro kuuluu etenkin Madridin ruokakulttuuriin, joten kaupungissa on tiheästi churroihin erikoistuneita churreríoita. Muualta Espanjasta varsinaisia churreríoita on vaikea löytää, mutta churroja myyviin kärryihin tai kojuihin voi törmätä missäpäin maata tahansa. Tällöin tosin saattaa olla kyse paitsi perinteisestä churrosta, myös jostain churron variantista, kuten porrasta tai tejeringosta.
Churroja syödään aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi. Niiden sanotaan olevan alkujaan paimenten kehittämä leivonnainen, joka on voitu valmistaa ilman uunia. ( Wikipedia )
Kokeiltu on ja toimii! Kiitos http://liemessa.blogspot.fi hyvästä ohjeesta.
noin 20 kpl
taikina
1 rkl sokeria
50 g suolaamatonta voita
3 dl vettä
ripaus suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen
lisäksi tarvitaan
pursotinpussi tähtiterällä
Sekoita kattilassa keskilämmöllä sokeri, voi, vesi ja suola. Anna kiehahtaa. Laske lämpöä matalaksi ja sekoita jauhot joukkoon. Sekoittele puolisen minuuttia niin, että taikina kuivahtaa hieman. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita sähkövatkaimella joukkoon kananmunat yksi kerrallaan niin, että jokainen kananmuna on sekoittunut hyvin ennen seuraavan lisäämistä.
Kuumenna kattilan tai padan pohjalla vähintään 5 cm öljyä 180 asteeseen. Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla, jos öljy tuikahtaisi tuleen.
Laita taikina tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin ja pursota suoraan kattilaan. Leikkaa saksilla haluamastasi kohdasta churros poikki. Churrosten koko voi vaihdella oman mielen ja kattilan koon mukaan.
Paista noin 2–4 minuuttia riippuen churroksen paksuudesta. Oikea aika löytyy parhaiten yhden churroksen koe-erällä.
Jos haluat hieman makeampia niin lisää sokerin määrää. Tällä ohjeella ei tule kovin makeita.
 
suklaakastike
50 g tummaa suklaata + 50 g maitosuklaata tai 100 g tummaa suklaata
ripaus suolaa
2 dl kermaa
Paloittele suklaa pieneksi ja aseta suolan kanssa kulhoon.
Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle.
Anna asettua minuutin ja sekoita, kunnes kastike on tasaista.
 
churro

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*