Arto Lampila

Tuetaanko puolueita vai demokratiaa?

Tänään on noussut otsikoihin myös Keski-Suomen osalta aluevaltuustoihin kaavailtu valtuustoryhmäraha, eli tuki valtuustoryhmien toimintaan. Keski-Suomessa puolueet ovat syksyllä käymissään keskusteluissa kaavailleet tueksi 5000e per valtuutettu, joka on ilmeisesti linjassa muun maan vastaavien ryhmärahojen kanssa.

Sanotaan tämä nyt suoraan: Tämä on huono idea, ja olen pettynyt siihen että vihreät eivät ole tätä yksiselitteisesti vastustaneet. Se että melkein kaikki muut puolueet rahaa kannattavat ei ole hyvä syy kannattaa huonoa ratkaisua. Ryhmärahaa puolustetaan sillä, että se on demokratian tukemista, rahan avulla valtuustoryhmät pystyisivät panostamaan
viestintään, koulutuksiin, tiedonhankintaan ja niin edelleen. Valitettavasti myös tämä perustelu on kehno.

Demokratia on todella tärkeää, ja demokratiasta kannattaa maksaa. Tämä on vain totaalisen väärä tapa maksaa demokratiasta. Rahan jakaminen vallassa oleville toimijoille ei vahvista demokratiaa, se vahvistaa vallassa olevien toimijoiden edellytyksiä säilyä vallassa. Jos ja kun sen sijaan halutaan käyttää rahaa demokratian vahvistamiseen sihen löytyy kyllä myös toimivia – ja merkittävästi edullisempia ratkaisuja.

  • Tarjotaan ehdokkaita asettaville ryhmille tapoja saada näkyvyyttä ja ääntään kuuluville
    • Tästä hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Jyväskylän aina kuntavaaleissa järjestämä vaalikatu sekä se että Jyväskylä omalla kustannuksellaan levittää vaalijulisteet telineisiin (siis ne isot joita kadunvarsilla näkee).
  • Pidetään huolta siitä että äänestyspaikkoja, niin vaalipäivänä kuin ennakkoon, on riittävästi ja ne ovat helposti saavutettavissa.
  • Järjestetään pitkin vaalikautta keinoja alueen asukkaille ja toimijoille tulla kuulluksi ja osallistua julkiseen keskusteluun
    • Tämä vaatii työaikaa, ja siten rahaa, mutta erilaiset asukastilaisuudet, kyselyt ja muut keinot joilla saadaan lisättyä vuoropuhelua luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja alueen asukkaiden ja toimijoiden välillä ovat erinomainen tapa vahvistaa demokratiaa. Vaikuttamisen ei tule jäädä vain lappuseen uurnassa neljän vuoden välein.
  • Lisätään läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.
    • Kun pyrin viemään eteenpäin erilaisia tapoja lisätä päätöksenteon avoimuutta aika usein yhtenä jarruna on raha: avointen kokousten järjestelyt tai striimaukset, avoimuutta lisäävät verkkotyökalut (esim. päätöksentekoprosessien tai vaikkapa budjetin seurantaan), asiakirjojen avaaminen ja pitäminen helposti saatavilla jne. kaikki tämä maksaa. Mutta nämä ovat niitä asioita joista demokratiassa kannattaa maksaa.

Onneksi tähänkin asiaan voidaan vielä vaikuttaa. Puolueiden piiriyhdistykset ovat pyöritelleet asiaa viime vuoden puolella, mutta oikeasti asiasta päättää Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto. Tehdään yhdessä töitä sen eteen että rahat käytetään demokratiaa, ei puolueita, tukemaan.

Kommentit (1 kpl)

  • Päivi Korpivaara (vihr.)

    Samaa mieltä Arton kanssa, en kannata ryhmärahaa.

    Uutisen mukaan ”Keski-Suomen keskustan toiminnanjohtaja Sinikka Varila näkee summan tarpeellisena, jotta valtuutettu voi tehdä päätöksentekotyötään.”

    Kuitenkin jokainen valtuutettu saa kokouksista kokouspalkkiot. Eli sillä valtuutettu tekee sitä työtä.

    Keskustan kannan asiaan ymmärtää, koska he ovat yksi suurimmista ryhmistä ja siten heille tulisi ehkä 75.000 euroa ryhmärahaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*