Ajatuksia ihmisyydestä

Itsekriittisyys

Itsekriittisyys on varmasti vaikeimpia asioita, joita itsensä kehittämiseen tarvitaan. On hyvin vaikeaa myöntää itselleen olleensa väärässä ja on vaikeaa katsoa asioita uusista, etenkin toisten, näkökulmista. On helpompaa yrittää selittää itselleen asiat siten, että toinen onkin ollut väärässä ja itsessä ei ole mitään vikaa. Myös asioiden tarkastelu toisesta näkökulmasta on hyvin vaikeaa, sillä ihmisillä on tapana poteroitua ajatuksissaan tiettyyn lokeroon, josta ei niin vain nousta.

Kriittisyys on tapaa arvostella jotakin ja ihmisillä on tunnetusti tapana arvostella toisiaan hyvinkin voimakkaasti. Jospa vain tämä arvostelu joskus kohdistuisikin omaan itseen. Tällöin saattaisi löytyä moniakin korjattavia asioita. Yksi hyvä esimerkki ihmisten ”ailahtelevaisesta” ajattelutavasta on seuraava: työpaikalla henkilö X sanoo, etteivät virheet haittaa työssä ja kaikille niitä sattuu. Parin virkkeen päästä X kuitenkin mainitsee, miten henkilö Y teki kerran ”sellaisen virheen” ja Z ”tällaisen”.

Mutta mitäpä tapahtuu, jos X tekee itse virheen? Tämä yrittää sysätä asiaa jonkun toisen niskoille mitä ihmeellisimmillä verukkeilla ja hän näyttää aivan tosissaan uskovan selityksensä. Miksi näin? Virheitä sattuu ja niistä opitaan, mutta miksi niiden takana ei uskalleta seistä? Ja mikä vielä kummallisempaa, omiin verukkeisiin saatetaan tosiaan jopa uskoa.

Ihmiset eivät usein edes tunnista tilannetta, missä itsekriittisyyttä tarvittaisiin. Vasta siinä vaiheessa, kun pystyy hahmottamaan kokonaiskuvan tilanteesta ”tunnekylmästi”, sysäten siis omat, usein voimakkaat, tunteet syrjään, saa aika hyvän kuvan, mitä oikeasti tapahtui. Tällöin on helpompi nähdä, mitä olisi voinut itse tehdä paremmin.

Hyvin monet yhteenotot vältettäisiin, jos ihmiset osaisivat ottaa asiat huomioon myös toisen henkilön näkökulmasta. Monille tunnekeskeisille ihmisille on hyvinkin vaikeaa ottaa etäisyyttä asiaan ja tarkastella sitä kauempaa. Omaa ajatteluaan on vaikea muuttaa, jos ei edes tiedosta, että siinä olisi mitään muutettavaa. Meillä kaikilla on melkoinen matka edessämme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*