Ajatuksia ihmisyydestä

Ihmisyyden vaikea taival

Olen kirjoittanut blogissani muun muassa ihmisistä, jotka käyttäytyvät ilkeästi toisiaan kohtaan. Mielenkiintoista tässä on se, että nämä ”toiset huomioon ottavat” kanssaeläjät eivät itse näe, miltä heidän käytöksensä näyttää muista ja tällaiseen tilanteeseen on hyvin vaikea puuttua. Halu kehittyä ihmisenä ei voi tulla ulkopuolelta, sen pitää lähteä ihmisestä itsestään. Kuitenkaan tällainen oivallus ei ole helppoa. Jos se olisi, en usko, että esimerkiksi työpaikoilla olisi läheskään niin paljon kiusaamista kuin nyt. Jos ihminen olisi täydellisen tietoinen omien sanomisiensa ja tekojensa vaikutuksesta, moni ilkeys jäisi sanomatta ja teko tekemättä.

Miten sitten voisi vaikuttaa tilanteeseen, jossa vaikkapa työkaveri haukkuu muita kahvitauolla tai käyttäytyy törkeästi? Psykologi Vesa Nevalainen sanoi Helsingin Sanomissa (26.3.2015), että tällaiselle ihmiselle kannattaa sanoa suoraan, miltä tämän käytös tuntuu. He, jotka ovat joutuneet sisältä rumien ihmisten kanssa tekemisiin, tietävät varmasti, ettei suoraan sanominen auttaisi mitään. Ihminen menisi vain puolustuskannalle ja tilanne pahenisi. On hyvin vaikea tunnustaa virheitä omassa käytöksessään ja jos siitä vielä sanotaan suoraan, monet eivät tätä kestä. Jos sen sijaan mainitsisi, että tuntuu pahalta kuulla moista kielenkäyttöä tai kysyisi, mitä tarkoitit tuolla, toinen saattaa pysähtyä ja tajuta, ettei ole nyt oikeilla raiteilla sanomisiensa kanssa.

”Koska hankala ihminen ei yleensä ymmärrä olevansa hankala, hän ei ole edes tajunnut aiheuttavansa pahaa mieltä. Se, että joku kertoo olevansa pahoillaan, voi saada hänet miettimään käytöstään” (Vesa Nevalainen).  On tietysti ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tai välitä käytöksensä tuottamasta (mädästä) hedelmästä, mutta tätä tapaa kannattaa kokeilla. Voi olla vaikea itse käyttäytyä rauhallisesti tilanteessa, jossa toinen näyttää todellisen luontonsa, mutta se vain kertoo, että pystyy itse hallitsemaan tunteensa ja tuomaan käsiteltävän asian asiallisesti esille. Tuntuu, että ihmisyys on monella hukassa ja tämän kyllä todistavat hyvin päivän uutiset. On helpompi mennä virran mukana ja sanoa, mitä sylki suuhun tuo kuin oikeasti miettiä, miltä omat sanat ja käytös toisesta tuntuvat ja tätä kautta koettaa kehittyä parempaan suuntaan.

Kommentit (1 kpl)

  • seittu

    Täyttä asiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*