Ajatuksia ihmisyydestä

Elämää työpaikalla

Ihminen kokee suurta tuskaa huomatessaan olevansa altavastaajana jossain asiassa tai tilanteessa, johon liittyy toinen osapuoli, mutta ei osaa käsitellä asiaa järkevästi. Sen sijaan hän ärsyyntyy, suorastaan tuntee vihaa mahdollista toista henkilöä kohtaan: tämä täytyy kostaa! Tilanne saattaa syntyä vaikka siitä, että tämä omia tunteitaan hallitsematon ihminen huomaa kohteensa tekevän jotain sellaista, minkä tuntee olevan suoraan itseltään pois.

On rankkaa huomata esimerkiksi, miten työkaveri tai alainen tekee työnsä paremmin kuin itse. Tästä ei pieni ihminen kykene oppimaan, että voisi itsekin panostaa työhön työkaverin lailla, kysyä apua tai olla iloinen alaisen osaamisesta. Energia, minkä voisi käyttää työhön, meneekin nyt työkaverin kyttäämiseen. Toisen kahvitauolla viettämät minuutit valuvat suoraan pois omasta palkkapussista.

Yrittäisipä tällainen henkilö selvitä näiden pientä maailmaansa järkyttävien asioiden kanssa ja muistaa elämässä olevan hieman suurempiakin asioita käsiteltäviksi. Onhan se ymmärrettävää, että jos itsetutkiskelu on lapsenkengissä, niin moinen voimanponnistus vaatii  tällaiselta henkilöltä ylivoimaisia ponnisteluja.

Työkaverina tällainen ihminen on melkoisen uuvuttava. Asiaa on vaikea ottaa esille, sillä melkein kukaan ei tunnusta käyttäytyvänsä näin. Jos katkeroitujaa vaaditaan tilille käytöksestään, tämä saattaa tuntea saaneensa vihdoin jopa oikeutuksen käytökselleen, oikean konkreettisen syyn, miksi tuntee voivansa jatkaa käytöstään. Kuinka vaikeaa onkaan ymmärtää, että se ei ole itseltä pois, jos toiset tekevät homman paremmin tai tekevät jotain, mikä ei edes liity omaan työhön. Ja nimenomaan omaan työhön, on turha vahtia toisia ja kuluttaa siihen aikaa. Tai mikäs siinä, mutta jos ihminen märehtii tällaisten asioiden kanssa ja pyrkii näpäyttämään vihansa kohteita tavalla tai toisella, alitetaan taas reippaasti ihmisyyden kapasiteetti, jossa kaikilla olisi mahdollisuus kehittyä.

Sanna Taipale

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*