Aila Paloniemi

Tukevatko SDP ja Vihreät Suomi-sopimusta?

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti aiemmin viikolla Suomi-sopimusta, jonka tavoite on koko maan mahdollisimman tasapainoinen rakentaminen.

Kaikkonen on asian ytimessä. Suomi kaupungistuu eikä sitä kukaan, ei ainakaan Keskusta vastusta. Nyt pitäisi keskustella ja sopia siitä, miten hyvä elämä turvataan myös muualla Suomessa. Tässä tarvitaan yhteistä näkemystä.

Huolenpito koko Suomesta on ollut Keskustan linja yli 110 vuotta.

Oppositiopuolueet SDP ja Vihreät ovat puheenjohtajiensa Antti Rinteen ja Touko Aallon johdolla tällä vaalikaudella ottaneet kantaa tasapainoisesti kehittyvän Suomen puolesta. Nyt molemmilta puolueilta odotetaan vastausta, tukevatko he Kaikkosen esittämää Suomi-sopimusta.

Rinteellä oli tähän mahdollisuus Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Aluepolitiikasta hän ei puhunut kuitenkaan mitään. Sen sijaan hän jatkoi puolitotuuksien esittämistä.

Rinne väitti, että edellinen hallitus – jossa SDP oli valtiovarainministeripuolue – teki valtiontalouden säästöt oikeudenmukaisesti. Ei tehnyt. Viime vaalikaudella Kokoomus ja SDP leikkasivat miljardeja euroja kuntien palveluista, siis päiväkodeista, peruskoulusta, terveyskeskuksista ja vanhustenhoidosta.

Leikkauksista kärsivät etenkin palveluja tarvitsevat heikompiosaiset. Leikkaukset myös osaltaan kiihdyttivät ihmisten, työpaikkojen palvelujen keskittymistä suurimpiin kaupunkeihin. Samalla ne murensivat alueellista tasa-arvoa ja Suomen kehitys meni epätasapainoiseen suuntaan.

SDP:llä ja Vihreillä on nyt mahdollisuus muuttaa sanansa teoiksi. Tukevatko ne sellaista sopimusta, jolla mahdollistetaan hyvä elämä niin kaupungeissa kuin maaseudulla myös tulevaisuudessa?

Aila Paloniemi, kansanedustaja (kesk.) Jyväskylä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*