Aila Paloniemi

Sote-uudistus vaikuttaa merkittävästi kuntien toimintaan

Sote-uudistus avaa uusia mahdollisuuksia maakuntiin.

Uudistuksen myötä kuntien toiminnan kustannukset vähenevät ja käyttötalousmenoista siirtyy pois noin puolet. Pitkällä aikavälillä oleellisin kuntavaikutus on, että väestön ikääntymiseen ja sairastavuuteen liittyvät kustannukset ja niistä seuraavat kuntatalouteen kohdistuvat riskit siirtyvät pois yksittäisten kuntien vastuulta hyvinvointialueille.

Maakuntien kilpailukyky paranee ratkaisevasti, Etenkin Helsingin seudulla asumiskustannukset ja monet muut kulut ovat tehneet asumisen pienituloisille mahdottomaksi. Pääkaupunkiseudun inflaatio on merkittävästi suurempi kuin maakunnissa. Inflaatio on yksi syy hoitajapulaan.

Varhaiskasvatuksen opettajien, lähihoitajien ja sairaanhoitajien palkka ei yksinkertaisesti riitä kattamaan nopeasti kohonneita kuluja. Asutuksen keskittymisen seuraukset pääkaupunkiseudulla nähdään nyt selvästi. Inflaatio on korkea, hiilijalanjälki korkea ja asumisen ja elämisen mahdollisuudet hankalat. Varhaiskasvatus on kriisissä ja hoitopaikan saaminen järkevän matkan päästä yhä vaikeampaa.

Maakunnissa asumisen ja palveluiden kustannukset ovat huomattavasti edullisemmat. Etätyö mahdollisti asumisen pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja moni haluaisi jatkaa sitä.

Yritykset saavat maakunnissa edullisemmat työtilat ja kilpailu ammattitaitoisesta työvoimasta on maakunnissa pääkaupunkiseutua vähäisempi.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*