Aila Paloniemi

Lastensuojelun asiakasmäärästä säädettävä laissa

Lastensuojelu on Suomessa monin paikoin kriisiytynyt. Yhdellä työntekijällä saattaa olla vastuullaan jopa 80 asiakasta, lapsia, nuoria ja heidän perheitään. Monilla asiakkailla voi olla neurologisia ongelmia, kuten asperger tai adhd. Valtaosa on traumatisoituneita ja heillä on kiintymyssuhteen häiriöitä.
Heitä kaikkia pitäisi auttaa ja kannatella, vieläpä yksin. Työparityöskentelystä monet sosiaalityöntekijät voivat vain haaveilla. Tämä tekee mahdottomaksi sen, että nuoret, vasta alalle valmistuneet voisivat oppia kokeneemmilta kollegoiltaan.
Tilanne on kohtuuton paitsi työntekijöiden, myös apua tarvitsevien lasten, nuorten ja perheiden kannalta.
Ruotsissa lastensuojelun asiakasmääristä on kirjaukset laissa. Yhdellä työntekijällä saa olla 35 asiakasta kerrallaan. Suomessa on oltu liian varovaisia. Kun lastensuojelun laatusuosituksia sorvanneessa STM:n työryhmässä muutama vuosi sitten esitin Ruotsin mallia meillekin, sain vastaukseksi saivartelua siitä, kuinka vaikeaa on yksiselitteisesti määritellä sopivaa asiakasmäärää, koska työtehtävät ovat erilaisia eri yksiköissä. En näe tässä saivartelussa mitään järkeä. Työmäärät ovat nyt lastensuojelussa ja lastensuojelun sijaishuollossa sellaiset, että konkreettisia päätöksiä on tehtävä, mikäli ammattilaiset halutaan pitää alalla ja uusia nuoria saada kiinnostumaan vaativasta työstä. Muussa tapauksessa olemme huutavassa hukassa. Lastensuojelun tarve ei ole vähenemässä vaan päinvastoin.
Me kaikki olemme järkyttyneitä pikku Eerikan murhasta muutama vuosi takaperin. Yhtä suuri, pienen lapsen hengen vaatinut tragedia tapahtui äsken Porvoossa. Meidän päättäjien on katsottava peiliin ja vahvistettava vihdoin lastensuojelua ja siihen liittyvää viranomaisten yhteistyötä. Viranomaispäätökset toimenpiteistä silloin, kun lapsi on selvässä hengenvaarassa, on voitava tehdä viipymättä eikä jäädä odottelemaan monimutkaisia oikeusprosesseja. Valta ja vastuusuhteet pitää olla kaikkien toimijoiden tiedossa eivätkä salassapitosäädökset saa estää lasten ja nuorten elämän turvaamista.

Aila Paloniemi
kansanedustaja (kesk.)
Perhehoitoliiton pj

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*