Aila Paloniemi

Ihmiset pidettävä mukana tietopolitiikassa

Valtioneuvoston tietopoliittinen selonteko on konkreettinen askel siihen, miten toimimme datan kanssa. Miten tietoja hankimme, jaamme, käytämme ja säilytämme sekä Suomessa että yhteistyössä muiden maiden kanssa. 

Tiedon, teknologian ja tekoälyn hyödyntämisellä on voimakas vaikutus yhteiskuntaan, palveluihin, yritysten ansaintamalleihin ja meihin ihmisiin. Siksi onkin tervetullutta, että Suomi linjaa asiaa jo nyt, kansainvälisenä edelläkävijänä. Erityisen arvokas on selonteon näkökulma: tiedon hyödyntäminen ja tekoälyn käyttö eettiset kysymykset edellä. 

Selonteossa painotettava ihmislähtöisyys on toivottavasti signaali myös yhteistyömaillemme: teknologian ja sen sovellusten käyttö ovat välineitä. Koneen tekemistä ratkaisuista ja datan hyödyntämisestä pitää vastuun säilyä aina ihmisellä. 

Saamme lisää oikeuksia ja vastuuta

Pari viikkoa sitten julkaistussa Keskustan tietoyhteiskuntalinjauksessa todetaan jo otsikossa, että digi kuuluu kaikille. Tietoyhteiskunnan pitää olla kaikkien saatavilla iästä, sosiaalisesta asemasta tai asuinpaikasta riippumatta.

Jo tähän mennessä on vahvistettu omia oikeuksiamme meitä koskeviin tietoihin. Tämä on omadata-ajattelua, jossa henkilötietojen hallintaa ja käsittelyä viedään organisaatiokeskeisyydestä ihmiskeskeisyyteen. Keskustalaisessa ajattelussa oikeus omaan dataan on digitaalisen ajan ihmisoikeus.

Tekoälyllä ja omadatalla saamme parhaimmillaan mahtavat mahdollisuudet oman elämänhallinnan, elämänlaadun, terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen. 

Eettisyys lisää mahdollisuuksia

Datan avoimuus, siirrettävyys ja yhteensopivuus vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Tämä merkitsee meidän jokaisen vastuun lisääntymistä. 

Olennaista on, että kaikkien tietopoliittisista valmiuksista huolehditaan. Myös meikäläisten, jotka eivät ehkä ole, tai halua olla, koko ajan teknologisten ratkaisujen aallonharjalla. Erityistä huomiota ja vaihtoehtoja tarvitaan, elleivät omat valmiudet ole parhaat mahdolliset.

Eettisesti käytettynä tekoäly, robotiikka ja alustatalous luovat kivijalkaa monimuotoiselle rajat ylittävälle yritystoiminnalle. Parhaimmillaan nämä mahdollisuudet kompensoivat erinomaisesti myös Suomen maantieteellistä sijaintia täällä Euroopan nurkassa. Yhteisistä pelisäännöistä pitää kuitenkin pystyä päättämään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. 

Analysoidusta tiedosta pitää tehdä myös johtopäätökset 

Vain vahvalla tietopolitiikalla pystymme olemaan myös vahvoja päättäjiä: tekemään kerätyn ja analysoidun datan pohjalta oikeita ja oikea-aikaisia päätöksiä. 

Kyse ei ole siitä, haluammeko tietopolitiikkaa, vaan siitä, miten haluamme ottaa sen haltuumme.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*