Pyöräilevä toimistorotta

Munzee!

Koska se lenkille lähteminen on edelleen turkasen vaikeaa, niin jotain tarttis keksiä. Mitenkä höynäyttää itsensä liikenteeseen? Okei.. geokätkökartta näyttää vielä Huopanankosken suunnalla paria hakematonta kätköä, ja kirkon kylällekkin on tupsahtanut pari uutta, mutta olisiko jotain muuta? Otetaanpa netti käteen ja katsotaan.

Gps-paikantimien yleistyminen ja älypuhelinteknologian kehittyessä on näitä hyödyntäviä sovelluksia ja harrastuksia alkanut pikkuhiljaa tupsahtelemaan esiin. Tämä on yksi asia mikä on edesauttanut Geokätköilyn paisumista pienestä underground-lajista koko kansan tietoisuuteen. Ei välttämättä tarvitse erillistä maastogps-laitetta kun puhelimiin on tarjolla geokätkösovelluksia jos vaikka minkälaista. Koska geokätköily alkaa olla jo koko kansan laji ja paikalliset kätköt alkaa olla koluttuna, niin jotain uutta voisi yrittää penkoa esiin. Kun ikänsä on ollut tietotekniikan kanssa tekemisissä, niin yhdeksi parhaimmista keinosta saada itsensä harrastamaan liikuntaa on se missä yhdistetään tekniikka ja luonnossa liikkuminen.

QR-koodi

QR-koodi

Ja löytyi Munzee. Simppeli gps-pohjainen ohjelma jossa etsitään koordinaattien avulla QR-koodeja. Tuo mystisen näköinen laatikko luotiin alunperin viivakoodin korvaajaksi, mutta älypuhelin sovellukset hoksasivat varsin aikaisessa vaiheessa että tuohonhan voi piilottaa miltei mitä tahansa tietoa. Yleisin ja näkyvin käyttötapa taitaa tällähetkellä olla mainokset joiden kylkiin on ripoteltu QR-koodeja. Ja nyt kun tuo koodi luetaan puhelimen ohjelmalla, se vie vaikkapa nettisivuille joissa on tuotteesta lisätietoa.

Syksyllä 2013 olin näköjään asennellut puhelimeeni Munzee-sovelluksen ja rekisteröitynyt Munzee-metsästäjäksi, mutta homma tyrehtyi heti alkumetreillä siihen, että Viitasaarelta löytyi tasan yksi Munzee, eikä tuollainen määrä houkutellut suoranaiseen jahtiin. Homma unohtui reiluksi puoleksi vuodeksi, mutta nyt sitten kesälomalla starttailin tunnuksiani uudelleen ja huomasin riemukseni, että Viitasaari oli kokenut räjähdysmäisen Munzee-pilven ihan keskustan tuntumaan.

Munzeen karttanäkymässä lähistöllä olevat Munzeet

Munzeen karttanäkymässä lähistöllä olevat Munzeet

Ja mitenkä homma lähti toimimaan. Googlen Play kaupasta latasin puhelimeen Munzee – Scavenger hunt sovelluksen ja rekisteröidyin käyttäjäksi. Ohjelman auetessa aukaisin kartan jonne alkoikin tupsahtelemaan lähiseudulla olevia kohteita. Klikkaamalla Munzeeta tulee lyhyesti tiedot kohteesta. Eli koodi ja nimi ja kuinka monta skannausta Munzeella on ja kuvausta klikkaamalla saa lisätietoja, kuten mm. Munzeen asettajat, etäisyyden paikkaan (jos gps on päällä), ja ketkä nimimerkit ovat käyneet Munzeen skannaamassa. Tämän verran jaksoi allekirjoittanut lajiin perehtyä kotisohvalla kun Savivuorella olevat Munzeet alkoivat jo poltella liikenteeseen. Eli kokeilemaan miten homma toimii maastossa.

Täppäsin valinnaksi Savivuoren päällä olevan Munzeen ja ohjelma ilmoitti matkaksi vajaat 500 metriä nuolen osoittamaan suuntaan. Joten fillarin selkään ja kampeamaan mäkeä ylös. Pieni epäilys oli jo valmiina mielessä paikasta enkä erehtynyt. Lähestyessäni 0-pistettä jotain ”paikkaan kuulumatonta” pisti jo kaukaa silmään. Fillari parkkiin, puhelin taskusta ja samassa näkymässä jossa on Munzeen tarkemmat tiedot, on myös skannausnappula joka käynnistää puhelimen kameran. Osoitin kameralla QR-koodia ja RÄPS.. Munzee oli kuitattu. Samalla ohjelma ilmoitti juhlallisesti ”Taso ylöspäin. Kuntsi nousi tasolle 1!”. Ja jutun juoni alkoi valjeta. Tässähän ei ole pelkästään vain kyse koordinaattipisteiden metsästyksestä vaan taustalla pyörii vielä jokin peli.

4 km fillarointi ja 6 Munzeeta myöhemmin (30 pistettä).  100 pisteellä irtoaa taso 5, 1000:lla taso 20 ja lopuksi taso 100 50000 pisteellä.

4 km fillarointia ja 6 Munzeeta myöhemmin (30 pistettä). 100 pisteellä irtoaa taso 5, 1000:lla taso 20 ja lopuksi taso 100 50000 pisteellä.

Hurautin fillarilla Savivuoren rintuuksia alas ja kävin poimimassa Frisbeegolf radalta kolme Munzeeta ja vielä Pihkurin rannasta yhden jossa näytti olevan saldona vielä 0-skannausta. Samoin kirjastolta bongasin yhden 0-kertaa skannatun joten se vielä plakkariin ja jätetään sitten loput ”ei mitään tekemistä”-päiville ;). Noiden 0-kertaa skannattujen perään sai vaisto lähtemään. Geokätköilypuolelta on tullut tutuksi FTF-huntit (first to find) jolloin juuri julkaistujen kätköjen perään lähdetään välillä kilpailuhengessä ja luonnollisesti se on se kovin huntteri joka kätkön ensimmäisenä saa korkattua. En vielä tässä vaiheessa tiedä onko FTF:llä tässä lajissa mitään arvoa, mutta koska jonkinlainen tasosysteemi on olemassa, en jätä kokeilematta ensimmäisten löytöjen arvoa. Munzeen skannaus toimi vaivattomasti. Kun kamera oli käynnistynyt ei tarvinnut välillä kuin vähän sohaista QR-koodiin päin, niin kamera räpsähti ja kuittausviesti ilmestyi ruutuun. Pelkän Munzeen skannauksen lisäksi halutessaan pystyi jättämään Munzeelle pienen viestin tekijälle ja muille paikalla kävijöille.

Kotona sitten taas koneen ääreen. Ja kylläpä vain. Munzeen sivuilta löytyy ranking-listoja (top 100 eiliseltä, tältä viikolta ja kaikenkaikkiaan) munzaajista. Pisteitä saa skannauksista (saat esim 5 pistettä kun löydät ja skannaat perus-Munzeen ja 3 pistettä jos joku skannaa sinun perus-Munzeen). Oma saldoni päivän päätteksi oli 6 löytöä eli 30 pistettä. Sillä ei päivätilastossa paljoa juhlita. Top 100-listalle pääsee reippaan 700 pisteen päiväsaldolla. Pisteiden lisäksi voi Munzaamalla tavoitella itselleen kunniamerkkejä (Badges). ”Perfect 10” irtoaa kun saavuttaa tason 10, ”Seeker” kun on skannannut 1000. Munzeen. ”Capture Streak” merkin saa kun on tehnyt 31 päivän Munzee-löytöputken. Ja näitä merkkejä sitten riittää jahdattavaksi.

Munzeen QR-koodi odottamassa skannausta

Munzeen QR-koodi odottamassa skannausta

Munzee vaikutti ensitestillä varsin simppeliltä ja hauskalta gps-peliltä. Ohjelmaan pääsi nopeasti sisään ja Munzeiden skannaus toimi vaivattomasti. Tarvitset vain kameralla varustetyn älypuhelimen (itse testasin Android puhelimella) ja nettiyhteyden puhelimeen.  Geokätköilyn rinnalle varsin oiva, kevyempi vaihtoehto jolla varmasti saa itsensä fillaroimaan tai kävelemään pienen lenkin lähimaastossa tai vaikka automatkalla pienen jaloittelutaon sen perinteisen ABC:llä pysähtymisen sijaan. Vaikka taustalla pyörii myös peli rankinglistoja myöden, niin kukaan ei estä harrastamasta Munzeeta ihan omaksi ilokseen. Viitasaarelta löytyy ihan kirkonkylän tuntumasta mukava satsi Munzeita joilla pääsee kokeilemaan lajia ja koska vielä valkoisia aukkoja on hienoilla paikoilla, niin seuraavaksi täytyykin perehtyä miten tuollainen Munzee rakennellaan itse.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*