Porthanin jalanjäljillä

On sitä eletty ennenkin

 

 

 

project joins

KAKSI VUOTTA VIITASAARELAISJUURIEN LÄHTEILLÄ

Aika rientää. Viikonloppuna tuli tasan kaksi vuotta täyteen siitä, kun Viitasaari DNA projekti käynnistyi. Ensimmäiset testit tilattiin ja tuloksia alettiin jännittämään. Projekti ensimmäisen vuoden aikana dna-testin tilanneita ja projektiin liittyneitä jäseniä tuli noin 5-10 henkilön kuukausivauhdilla. Kun projekti saavutti yhden vuoden iän, sillä oli pikkuisen vajaa sata jäsentä. Nyt kahden vuoden rajapyykin ylittyessä, projektissa on vajaa 400 henkilöä, kuukausivauhdin ollessa jo jopa kymmenkertainen. Lokakuussa 2014 liittyneiden  50  uuden jäsenen  maaginen raja jäi vain kahta  vaille, kun   tammikuussa 2015 projektiin liittyi 48 uutta henkilöä! Suomalaiset ovat selvästi löytäneet Viitasaaren ja alueella asuneeseen väestöön liittyvät sukulaissuhteet! Tänään projektissa on 374 testattua ja eri testituloksia tuhatkunta ( Y-kromosomi, MitokondrioDNA ja Autosomaalitesti).

Miksi Viitasaarelle moni on sitten sukua? Alue on asutushistoriallisesti keskiössä. Suomi asutettiin etelästä pohjoiseen ja Kaakosta Pohjanmaan suuntaan. Alue sattui monen muuttomatkalle välietapiksi, mutta myös moni ihastui ja jäi pysyväksi asuttajaksi. Projektin nimi sai lisämääreen Savo-Tawastian kesän 2014 aikana, kun kävi ilmeiseksi että alueen kantaväestö koostuu laajasti sekä MuinaisHämeestä että MuinaisSavosta tulleesta geneettisestä perimästä. Karjalaa nyt unohtamattakaan. Useista suvuista on tutkittu jo 5-6 eri haaraa, jotta saadaan vahvistus sille, mikä suvun kantaisän tulosuunta on todella ollut. Karjalaisista kantasuvuista erottuu ainakin tämänhetkisen tiedon perusteella Pyhäjärvelle Viitasaaren kautta päätyneet  Kumpulaiset sekä Iisalmen Kumpulaiset.

 

Viitasaari vanha kartta 1798 (väri)

VIITASAARIKLAANI MUODOSTUU

Viitasaarelaisista kantasuvuista on alkanut muodostua nyt testitulosten perusteella oma ”klaaninsa”, jonka olen nimennyt tulostaulukkoon työnimellä ”Rautalambiensis”. Tähän klaaniin kuuluvat Anders Cahelinin s. n. 1630 jälkeläiset, Viitasaaren Kumpulaisten kantaisän Matti Kumpulaisen s. 1610 jälkeläiset, Viitasaaren Hämäläiset sekä Toikkaset, joiden kantaisä on n. 1580 syntynyt Juho Toickanen. Hänen  jälkeläisistä yksi sukulinja saapui Rautalammelta Viitasaaren Keitelepohjan Siilinsaloon 1600-1700-lukujen vaihteessa. Näistä edellä mainituista suvuista on tutkittu jo useampikin  mieslinja.  Tähän samaan klaaniin voidaan lukea sen lisäksi yksittäisten näytteiden perusteella myös Ikäheimoset ja Karhut.  Klaanin tunnusluvut ovat N HG SAVO ”Rautalambiensis Ancientis” CTS8565+, DYS464=13-13-14-14, DYS447=25, DYS449=30 —> ja testisuositus BY549. Muut savolaisklaanin suvut ovat tällä hetkellä kahdessa eri alaklusterissa,  ja ne  jakaantunevat nopeasti omiksi alaklaaneikseen, kunhan tarkempia tuloksia saadaan. Tulostaulukkoon on tässä  linkki.

Hämäläisten erämiesten jälkeläisiä on etsitty projektin avulla alusta asti. Nyt voidaan sanoa, että ainakin Ruuskan suku Keitelepohjan Siilinsalosta näyttäisi tulevan läntisestä Suomesta, ja sen katsotaan kuuluvat hämäläisalueen varhaisiin asuttajiin. Tähän Ruuska-klusteriin kuuluu nyt kolme Ruuskan suvun isälinjaista näytettä ja sen tunnusluvut  ovat N HG HÄMÄLÄISKLAANI DYS 459a,b=9-9, Subclade L1025+ Balts. Y DNA tulokset myös yhdistävät kaksi Ruuskan sukuhaaraa geneettisesti samaksi mieslinjaiseksi suvuksi.  Nämä sukulinjat ovat Olavi Ruuskasen s. n.1550  suku sekä Kustaa Ruuskan s. 1638  suku.  Hämäläisiin sukuihin voidaan lukea myös Saastamoisten suku, mutta sen alkuperää ei ole vielä voitu varmuudella selvittää. Suvusta on kolme eri haaraa testattu ja näiden yhteinen esi-isä on Markus Saastamoinen, syntynyt 1560, Keiteleellä. Tämän sukulinjan tunnusluvut ovat näin: N HG HÄMÄLÄISKLAANI Subclade L1022+ West Chudes.

RAUTAMBIENSIS

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi ja tekstit näkyy.

 

ON SITÄ ELETTY ENNENKIN

Sukututkijan mieltä kiehtoo arvoitukset, ja tuntemattomat polut. Stranius – suvun vaiheista näitä on löytynyt.  Tällä hetkellä suvun miehiltä on saatu viisi eri Y kromosomi – näytettä, ja suvun kantaisän kappalainen Matthias Straniuksen s. 1660, esi-isien varhaista tulosuuntaa ja alkuperää olen niiden perusteella selvitellyt. Voin sanoa, että helppoa ei ole ollut ja jännitystä on piisannut. Viidestä Stranius suvun mieslinjaisista jälkeläisistä on tehty  Y kromosomi testi, ja neljän näiden mieslinjojen yhteinen esi-isä on elänyt noin 30 000 vuotta sitten Lähi-Idässä, joten vajaa  400 vuotta sitten syntyneen  kappalaisen kannalta asia on ollut vähintäänkin mutkikas. Yksi linjoista tulee skandinavian suunnalta ja läntisistä sukujuurista, yksi Keski-Euroopan kautta ja on ns. puolalaishaploa. Yksi linja tulee ns.  MuinaisHämeestä. Mitkä näistä linjoista lopulta menevät kappalaiseen ja mitä siitä voidaan sanoa?  Tähän kysymykseen on nyt tulossa vastauksia ja siitä myöhemmin lisää!

Jos haluat mukaan intensiivisen harrastuksen pariin tai syventää muuten vaan sukujuuriesi tuntemusta, voit ottaa yhteyttä vaikkapa nettisivujeni kautta.

Sukututkimusterveisin

Anne-Margit