Mehtä Pena

Kirves kaivossa ja sukset päreinä Viitasaarella?

Sanonta ”heittää kirves kaivoon” on askarruttanut minua viimeaikoina. Se kai merkitsee jotakin sentapaista kuin luovuttaa, antaa periksi, tai hellittää ja myöntää häviönsä.Kun katselin Falunin kisojen 50 hiihtoa ja Matti Heikkisen suoritusta ajattelin että siinä on mies joka ei luovuta. Puolitajuttomana, ottaa vaan lisää etunojaa ja hiipii polvet notkuen ylös murhamäen sohjoista rinnettä, tuloksena kunnioitettava 20 tila ja vain alle kahden minuutin häviö miehelle joka näyttää olevan kuin toiselta planeetalta. On myönnettävä että liikutuin katsellessani kun Matti kapusi viimeistä töyräneettä ennen maalia.

Talouselämä erityisesti yrittäminen on hyvin verrattavissa hiihtokilpailuun. On monenlaista tyyliä, hiihtotapaa ja matkaa. . On myös laialaisuuksia. Nopeat syövät hitaat ja jos hapoille menee matka käy tuskaiseksi. Yrittäminen on jos mikä varsinainen kestävyyslaji.

Kun olen katsonut Viitasaaren talouselämää niin tulee sellainen olo että täällä jotenkin on heitetty kirves kaivoon. Luovutettu , potkaistu jäätyneet puusukset saunapuiksi kuten Mietaa joskus. Numerolappuun pyyhitty räkä ja painuttu saunaan. Siinä ei enää paljon auta jos katsomosta joku huutelee jaksaa,jaksaa ja pinnistä nyt edes vähän.

Meitä sivusta huutelijoita jotka omasta mielestämme tiedämme miten kunnan elinkeinopolitiikkaa olisi pitänyt hoitaa tietysti löytyy joka lähtöön. On helppo syytellä päättäjiä ja virkamiehiä miksi ette tehneet silloin näin tai näin.

Hokkuspokkus konstia hiljentyvän pitäjän kasvu uralle nostamiseksi ei taida löytyä. Ei löydy rahoitusta 300 m korkealle hotellille, huippuhienolle kylpylälle, tai suurelle kauppakeskukselle. Hyvä ettei löydykään, eihän näille ole olemassa mitään tarvetta. Suomi on jo täynnä vajaalla kapasiteetillä kituuttavia hotelleja, kylpylöitä ja kauppakeskuksiakin. Aina kun joku uusi ylisuuri turistirysä rakennetaan se kerää vähän aikaa töllistelijöitä, mutta kun uuduudenviehätys on ohi asiakkaat läähtevät etsimään uusia elämyksiä. Hyvänä esimerkkinä tästä oli Jyväskylän Nyrölässä oleva Kallioplanetaario . Se oli hieno idea ja keräsi parina ensimmäisenä vuotena suuret kävijämäärät. Mutta sen jälkeen kävijät loppuivat lähes kokonaan ja hyvin alkanut yritys ajautui nopeasti selvitystilaan. Kävin itsekin siellä pari kertaa ja ihastelin sen hyvää liikeideaa. Mutta sitten kiinnostus myös minulla lopahti. Harvapa meistä on kiinnostunut niin paljon tähdistä ja avaruudesta että ravaisi samaa kupukattoa töllistelemäässä kuukaudesta toiseen.

Paljon on kesusteltu myös torista ja sen laajentamisesta rantaan päin. Joidenkin mielestä tori on suunniteltu väärin ja se on tästä syystä toimimaton. Torissahan ei sinällään ole mitään vikaa. Se vaan kuivuu päivä päivältä siitä syystä että ei riitä asiakkaita. Ja kun asiakkaat vähenevät, vähenevät myyjät vielä nopeammin ja se taas vähentää vähäistenkin asiakkaiden kiinnostusta. . Kuka viitsii seisoa torilla jos siellä käy vain muutama kymmenen asiakasta päivässä. Tori tulee hiljenemään edelleen jos väestöpoja ei ala kasvamaan.Torikulttuuri sinällään näyttää olevan Suomessa taantumassa. Kävimme hiihtoloman aikaan Kuopiossa ja piipahdimme torilla. Kyllä oli hiljaista sielläkin, parista pikkukojusta sentään kalakukkoja myytiin mutta ei siellä monta ihmistä näkynyt, ja vielä hiljaisempaa oli torin alle rakennetussa putiikkikeskuksessa.Jonkunverran enemmän asiakkaita oli Ikean kamottavan suuressa kauppakeskuksessa. Oli sentään väkeä liikkeellä kun oli etelän hiihtolomien aika.

Onko sitten enää mitään tehtävissä? Minusta ei näillä resepteillä. Ajattelutapaa pitäisi muuttaa perusteellisesti. Tänne pitäisi saada jotakin oikeata duunia.Pienteollisuutta, pieniä pajoja ja verstaita, alihankintayrityksiä, tai pieniä erikoistuneita palveluyrityksiä. Tuttavapiirissäni on muutamia 1-5 henkilöä työllistävää verstasta.. Ne ovat luovineet tämänkin taantuman yli ilman sen suurempia saneerauksia.Pienet yritykset eivät muodosta suurta riskiä, ne tarvitsisivat lähinnä napua alkuvaiheessa markkinoinnissa ja byrokratiasta selviämisessä. Starttirahajärjestelmä on jo olemassa.

Nyt näyttää kuitenkin olevan vallalla odotus että tänne saataisiin jotakin suurta, kerralla satoja henkilöitä työllistävä jättinuotta joka nostaisi pitäjämme uuteen nousuun.Epäilen että tällaista ei tähän hätään löydy. Riskinottohalukkuutta ei tunnu myös kovin monella taholla olevan tarjolla. Vai olisitko sinä valmis panemaan nimesi huippuhotellin velkapaperin takaajaksi.

Tänä päivänä pienikin yritys löytäessään hyvän tuotteen tai palvelureseptin voi laajentaa markkinaalueensa ulkomaille saakka. Tämän tekee mahdolliseksi internet tehokkaasti käytettynä. Tästä on olemassa monia esimerkkejä. Kuopiolainen koulupoika kehittää sienioppaasta kännykkäsovelluksen jota hetkessä myydään 10000 kpl. Se ei ole ainoa mikroyritys joka markkinoi tuotettaan menestyksekkäästi ainakin koko EU alueelle.

IT alalle syntyy tällä hetkellä hyvin tiheään pieniä yrityksiä. Osa niistä menestyy kaikki eivät.Omassakin tuttavapiirissä olen jutellut ainakin kahden henkilön kanssa joilla on ollut haaveena palata jonakin päivänä tänne Viitasaarelle ja ryhtyä tekemään omaa koodaustyötään täältä käsin. Kolmas on miettinyt jonkinlaista luontaistalouden johon kuuluisi pienimuotoinen viljely, kalastus ja metsästys sekä nettimarkkinointi yhdistelmää. Nämä suunnitelmat on kyllä nyttemmin kuopattu kun on ilmennyt että tänne ei todennäköisesti koskaan tule tähän toimintaan riittäviä yhteyksiä.

Mehtä-Pena on nyt 6 vuotta seurannut elämänmenoa täällä syntymäpitäjässään. Olemme viihtyneet hyvin ja meille palvelut täällä ovat olleet riittävät. Mutta en ole voinut olla huomaamatta kuinka merkittävästi kylänraitti on hiljentynyt tänä aikana. Kun päivittäin teen parikin kävelyretkeä ”kaupungilla” saattaa olla joskus että en tapaa yhtään vastaantulijaa koko reissulla. Ei torin seutuvilla näe nuorisoa kisailemassa, Hyvin harvoin vastaan tulee nuoripari, tai lapsiperhe. Meitä eläkeukkoja sentään joskus vastaan köpöttelee.Ei ole siis kovin vilkas tämä katukuva jos lasketaan Vilma markkinat pois. Onko tämä taloden taantuma vaikuttanut Viitasaarelaisten yhteisöllisyyteen niin että jokainen täällä vaan on kuin Yrjö joka yksistään yksiössään yskiskelee ?

Kovasti yskii myös tämä kunnallinen päätöksen teko. Yksituumaisuus näyttää olevan hakusassa. Valitusosasto yrittää ampua alas kaikkea maan alla, määnpäällä, tai avaruudessa vilistävää uutta teknologiaa. Viimeksi tähtäimessä olivat suunnitellut tulevat tuulimyllyt. Kyllä siinä mahdollista aloittelevaa yrittäjää alkaa hirvittää. Mutta jotain tarttis tehdä. Vai ruvetaanko vain arpomaan kuka jää viimeksi ja sammuttaa valot.

Kommentit (1 kpl)

  • mehtä-pena

    Uutisissa kerrottiin että talouskasvussa on maakuntien välillä ollut suuria eroja.
    v 2000.2014 Talouskasvu
    Pohjanmaa 24.4 %
    Kymenlaakso +0.3%
    Syy Kymenlaakso on elänyt savupiippujen varjossa. On ollut helppo mennä paperitehtaalle töihin joten pienempiä yrityksiä ei ole syntynyt.
    Pohjanmaalle on sensijaan syntynyt vientiveturien rinnalle paljon pienempiä yrityksiä jotka tekevät täyttä häkää ulkomaankauppaa myös.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*